Hlavní obsah

Plány ministra zdravotnictví: Snížit DPH na léky a zrušit poplatky

• Aktualizováno

Nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou ve čtvrtek představili priority resortu. Ministr by měl připravit snížení DPH na léky, zrušit zdravotnické poplatky vyjma poplatku za návštěvu pohotovosti a zabránit privatizaci péče.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (uprostřed) uvedl do úřadu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (vpravo). Vlevo je Němečkův předchůdce Martin Holcát.

Článek

Sobotka uvedl, že snížení DPH musí být připraveno tak, aby na něm vydělali pacienti, a ne výrobci a distributoři léků. V ideálním případě by mohlo platit od příštího roku.

Zdravotnictví má být podle premiéra primárně financováno skrze veřejné pojištění bez dalšího navyšování spoluúčasti pacientů. Dále zvyšovat by se naopak měly platby za státní pojištěnce.

Němeček dodal, že po stabilizaci resortu by rád řešil o otázku odměňování zdravotníků. „Budu potřebovat podporu celé vlády,” odtušil s povděkem, že jeho resort je považován za prioritní.

Odstupující ministr Martin Holcát uvedl, že zůstává šéfem konzilia prezidenta Miloše Zemana. Přizve do něj i svého nástupce.

Podpora rodin a zvýšení porodnosti

Michaela Marksová, která povede ministerstvo práce a sociálních věcí má podobně jako další ministři stabilizovat rozvrácený resort. Uvedl to premiér Sobotka, který ji uvedl do úřadu.

Marksová na tiskové konferenci uvedla, že rodinná politika a podpora mladých lidí jsou jejími prioritami. Zvýšení porodnosti bere jako nedílnou součást reformy důchodů. Země, kde se rodí málo dětí, mají problémy se systémem vyplácení penzí, řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám