Hlavní obsah

Za chyby v dopise prezidentovi padne pokuta

• Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce za chyby v dopise s návrhem ministrů, které kritizoval prezident Miloš Zeman, potrestat viníka srážkou z platu. Premiér má za to, že chyby vznikly z důvodu přetížení stranického sekretariátu, a v budoucnu se podle něj nebudou opakovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval vládu Bohuslava Sobotky.

Článek

"Chyba vznikla v důsledku přetížení mého sekretariátu v Lidovém domě, který při minimálním počtu lidí nesl celou organizační tíhu náročných koaličních jednání. Takové pochybení se v žádném případě již nesmí a nebude opakovat," sdělil Sobotka.

"Sankce bude v tomto případě udělena ve finanční podobě," uvedl dále, aniž by upřesnil její výši. "Výši srážky se dozví příslušný zaměstnanec. Je adekvátní jeho platu," dodal.

Zeman ve středu Sobotkovi při jmenování vlády vyčetl chyby ve jménech i kompetencích, kterými se budou jednotliví ministři zabývat. "Milý pane premiére, šest chyb v 1,5stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli," uvedl Zeman, který se ovšem sám párkrát v projevu přeřekl.

Sobotkův dopis s nominacemi obsahoval šest věcných chyb, rýpnul si ZemanVideo: Česká televize ČT24

V návrhu na jmenování byl například současný ministr zemědělství Marian Jurečka překřtěn na Martina. Místo zemědělství navíc v textu bylo uvedeno, že míří do čela ministerstva zdravotnictví. V dokumentu bylo také namísto příjmení ministra životního prostředí Richarda Brabce chybně napsáno "Brabenec". Brabec ve středu v ČT uvedl, že se to na ministerstvu už ujalo jako přezdívka.

Chyby v Sobotkově návrhu na jmenování vlády

- U jména Michaely Marksové-Tominové chybí spojovník mezi příjmeními

- V případě Marcela Chládka chyběl celý název Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR

- Marian Jurečka byl překřtěn na Martina

- Jurečka byl navržen na ministra zdravotnictví stejně jako Svatopluk Němeček

- Richard Brabec byl přejmenován na Brabence

- Chyběl návrh na ministra zemědělství

Sobotka ve středu vyjádřil přesvědčení, že kdyby dokument, pod nímž je jeho podpis, vznikal na Úřadu vlády, chyby by v něm nebyly. Podle informací z ČSSD má Sobotkův sekretariát v Lidovém domě přibližně tři zaměstnance. Jeho šéfkou byla dosud Běla Hejná, kterou si Sobotka nyní přivedl na Úřad vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman jmenoval vládu premiéra Sobotky

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu na Pražském hradě ministry koaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Je tvořen ministry ČSSD, hnutí ANO...

Výběr článků

Načítám