Hlavní obsah

Chovanec chce rychle ukončit dvojvládí v policii, ocenil Lessyho chlapské gesto

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve čtvrtek pokračuje v uvádění členů svého kabinetu na jednotlivé resorty. Dopoledne předal Martin Pecina ministerstvo vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Ten chce ukončit co nejrychleji dvojvládí v čele policie. Svého úřadu se ve čtvrtek oficiálně ujali i ministři obrany Martin Stropnický a zemědělství Marian Jurečka.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku Martin Pecina (vlevo) a nový ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Sobotka uvedl, že jeho vláda chce stabilizovat policii. Zlepšit by se měla i spolupráce mezi specializovanými útvary, daňovou správou a finančně-analytickým útvarem ministerstva vnitra. Policie by podle něj měla mít jediného policejního prezidenta.

Zmínil i otázku České pošty. Vláda podle něj nechce rušit pobočky, o čemž v minulých měsících hovořil.

S Červíčkem se chce dohodnout

Chovanec uvedl, že již jednal s policejním prezidentem Petrem Lessym a ve čtvrtek se hodlá sejít i s odvolaným policejním prezidentem Martinem Červíčkem, který podal proti svému odvolání rozklad. Lessy ministrovi potvrdil, že je připraven rezignovat. Chovanec toto „chlapské gesto” ocenil. S Červíčkem se chce dohodnout na rychlém a transparentním výběrovém řízení na post šéfa policie. Nelze podle něj čekat na výsledek rozkladu.

S ministryní spravedlnosti by chtěl dohodnout pracovní skupinu k rekodifikaci trestního práva, která by zjednodušila trestní řízení a dostala více policistů do ulic.

Pecina svému nástupci popřál hodně štěstí. „Ten resort určitě jednoduchý není,“ dodal.

Sobotka: Obrana potřebuje zlepšit pověst

Nový ministr obrany Martin Stropnický po uvedení do úřadu uvedl, že rád bude se svým předchůdcem Vlastimilem Pickem „v dělném a pracovním kontaktu”. Picek by měl nastoupit na Hrad jako poradce prezidenta. O svých záměrech v čele resortu chce informovat příští týden po setkání s vedoucími představiteli.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) uvedl do úřadu ministra obrany Martina Stropnického (uprostřed). Vedle bývalý ministr Vlastimil Picek.

Dodal, že rozhodně nehodlá sahat vojákům na platy a naopak jim chce  nabídnout perspektivu. Sobotka doplnil, že nový ministr by měl resort stabilizovat a zlepšit jeho pověst. Zmínil zejména oblast akvizic.

Konkurenceschopnost a soběstačnost produkce

K resortu zemědělství, do kterého uvedl nového ministra Mariana Jurečku (KDU-ČSL), premiér doplnil, že mezi hlavní cíle patří konkurenceschopnost, soběstačnost země a kvalita potravin.

Na ministerstvu zemědělství začal úřadovat Marian JurečkaVideo: Novinky

Jurečka označil resort za „nejdůležitější ministerstvo“, neboť produkce potravin je klíčová pro všechny státy. Spolu s končícím ministrem Miroslavem Tomanem a premiérem si následně připil symbolicky mlékem.

K otázce výběru nového šéfa Lesů ČR uvedl, že do měsíce by chtěl mít jasno, kdo státní podnik povede.

Budování dopravní sítě

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) převzal při uvedení do úřadu od svého předchůdce Zdeňka Žáka „mapu minového pole” 39 problematických agend, na něž může v resortu narazit.

Na ministerstvu dopravy začal úřadovat Antonín PrachařVideo: Novinky

Podle premiéra Sobotky bude klíčové budování dopravní infrastruktury, stabilizace Českých drah a ČD Cargo.

Uvádění bude pokračovat do pátku

Svého úřadu se ve čtvrtek také ujal v pražském Černínském paláci ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vpravo) s odcházejícím šéfem úřadu Janem Kohoutem.

Již ve středu po jmenování kabinetu se funkcí ujali oba vicepremiéři – Andrej Babiš (ANO) jako ministr financí a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) coby vicepremiér pro vědu a výzkum. Funkce se ujal rovněž ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier (ČSSD). [celá zpráva]

Zbývající členové kabinetu budou do úřadů uvedeni v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám