Hlavní obsah

Chyby v dopisu vznikly u ČSSD, přiznal Sobotka

Právo, Novinky, rsk, dan, tin, val
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka přiznal, že chyby v dopisu s navrženými ministry, který doputoval k prezidentovi Miloši Zemanovi, jenž si na toto konto neodpustil při středečním jmenování vlády popíchnutí, vznikly v Lidovém domě.

Foto: David W Cerny, Reuters

Společná fotka vlády Bohuslava Sobotky

Článek

Podle premiéra Bohuslava Sobotky vznikal dopis, který obsahoval mimo jiné špatná jména ministrů, na sekretariátu sociální demokracie. „Dopis vznikal v sekretariátu v Lidovém domě. Nevznikal bohužel ještě na úřadu vlády. Předpokládám, že pokud by ho zpracovával zdejší odbor vládních agend, tak že by tam formální chyby nebyly.“

Upozornil ale, že součástí dopisu byla i lustrační osvědčení jednotlivých ministrů, kde byla jména uvedena správně.

„Pan prezident je znám jako člověk, který si bonmot nemůže odpustit v žádné situaci. Vnímám to jako jeden z jeho bonmotů,“ komentoval Sobotka Zemanovo popíchnutí. Připomněl ale pořekadlo „co se škádlívá, rádo se mívá“, podle kterého očekává, že vztahy mezi prezidentem a vládou budou v tomto duchu.

Nikdo není neomylný, tvrdí ministři

Novým ministrům se popíchnutí, které prezident Miloš Zeman adresoval premiérovi kvůli chybám v dopise s návrhem kandidátů, příliš nezamlouvá. Hlavě státu připomněli, že chyby se nevyhýbají nikomu.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) to hlava státu mohla přejít. Babiš přiznal Právu, že ho zaskočilo, když prezident pronesl větu: „Obdržel jsem dopis předsedy vlády obsahující návrhy na jednotlivé kandidáty. Ve třech případech jsem se rozhodl těmto návrhům nevyhovět.“

Zeman si dopis s chybami ve jménech ministrů ponechal devět dní.

„Pan prezident to mohl přejít. Pan premiér má už tak dostatek stresu,“ řekl Právu Babiš.

Podobně reagoval i ministr dopravy Antonín Prachař (za ANO), který upozornil na Zemanovo dřívější přeřeknutí. „Pan prezident také avizoval jmenování vlády 17. listopadu a chyby se dějí bez rozdílu postavení,“ sdělil Právu.

Sobotkův dopis s nominacemi obsahoval šest věcných chyb, rýpnul si ZemanVideo: Česká televize ČT24

Kvůli stejnému lapsu si do prezidenta šťouchl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Myslím, že to nemuselo být, každý děláme chyby. Jsem ale rád, že nakonec vláda nebyla jmenována v listopadu, jak pan prezident před 14 dny omylem říkal,“ řekl Právu Jurečka.

Chládek se bál, že nebude jmenován

„Bylo to pro nás nepříjemné, nikdo jsme neviděli, co se děje, je to problém toho pracovníka úřadu vlády, který to přepisoval a nasekal tam tolik chyb,“ popsal nestandardní situaci ministr školství Marcel Chládek.

Ten Právu řekl, že se v jedné chvíli bál, že ho prezident skutečně nejmenuje. „Musím se přiznat, že jsem si v tu chvíli otevřel desky, jestli tam vůbec jmenovací dekret je. Otevřel jsem je ale obráceně, takže jsem nic neviděl a myslel jsem si, že jmenován opravdu nebudu,“ řekl Právu Chládek.

Ostatní ministři byli zdrženlivější. „Bylo to stanovisko pana prezidenta, nic víc, ani míň,“ napsal Právu ministr vnitra Milan Chovanec.

„Nehrklo ve mně, jen to mohlo být o chlup velkorysejší,“ reagoval ministr průmyslu Jan Mládek.

„Říkal jsem si, kdo má toho Černého Petra v deskách, kdo tam má napsáno ‚nejmenuji‘,“ řekl Pavel Bělobrádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám