Hlavní obsah

Jako absurdní divadlo, nechápe Rusnok dnešní senátní schůzi

Končící premiér Jiří Rusnok se pozastavil nad paradoxním svoláním schůze Senátu na středu, kdy bude odpoledne jmenován nový kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Rusnok má za to, že senátoři se mohli některým předlohám, které na plénu uvádějí ministři, věnovat v jiném termínu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

"Musím tedy skutečně smeknout před dramaturgií Senátu, že na tento den, kdy ve 14 hod. bude jmenována nová vláda, jsou zařazeny body, které jsou zařazeny, a stávající vláda tady o nich bude referovat. Je to, myslím, nakonec pokračování dobré české tradice absurdního divadla," řekl Rusnok.

Štěch: Dramaturgie se tvořila jinde

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) oponoval, že Senát dostal předlohy od nynější vlády, která by je měla také obhájit. Dodal, že schůzi svolal ještě před tím, než prezidentská kancelář oznámila termín jmenování nové vlády.

"Takže musím říci: Jestli někdo tvořil dramaturgii tohoto zasedání, tak to nebyl nikdo ze zde přítomných, ale bylo to někde jinde," uvedl.

Schůze by se podle Štěcha musela stejně konat kvůli volbě senátních kandidátů na veřejného ochránce práv. "Pohledy můžou být různé, a já se domnívám, že náš postup je naprosto v souladu s ústavou, a ani jiný být nemůže," dodal.

Senátoři na žádost končícího ministra životního prostředí Tomáše Podivínského vyřadili z programu návrh evropského nařízení o prevenci zavlékání a vysazování invazních nepůvodních druhů. Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera neuspěl se žádostí, aby se dnes Senát nezabýval dalšími sedmi evropskými tisky. Týkají se třeba posílení sociálního rozměru hospodářské a měnové unie, rámce pro bezpečnost jaderných zařízení a jednotného trhu elektronických komunikací.

Kubera návrh zdůvodňoval tím, že noví ministři mohou mít na předlohy jiný názor. Podobně se později vyjádřil Rusnok.

Reklama

Související články

Zeman jmenuje koaliční vládu

Nová koaliční vláda pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se ve středu dočká jmenování. Po slavnostním přípitku a složení slibu do rukou prezidenta...

Výběr článků

Načítám