Hlavní obsah

Dohoda o náměstcích není. Po schůzce se Sobotkou šel Babiš do divadla

Praha
Aktualizováno

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na pondělním jednání o náměstcích nedohodli. Řeč byla především o Jiřím Peřinovi, kterého by ČSSD ráda viděla jako Babišova náměstka pro daně na ministerstvu financí. Babiš si na tento post už ale vybral někoho jiného.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš

Článek

„Posunuli jsme se a budeme znovu jednat v pátek. Dobře to dopadne,“ řekl Babiš po schůzce, která trvala hodinu a půl. Podle svých slov odcházel do divadla na představení Jistě, pane premiére.

„Posunuli jsme se, ale ne tak, abychom mohli celou věc uzavřít,“ potvrdil Sobotka.

Předmětem hovoru byl především Jiří Peřina, kterého ČSSD prosazuje jako náměstka na ministerstvo financí. „Mluvili jsme o jiné konstelaci. Pan Peřina nechtěl být náměstkem, chtěl být poradcem. ČSSD trvá na pozici náměstka, tak budeme jednat o náměstkovi,“ řekl Babiš. Připouští, že by ČSSD dosadila svého člověka na post jiného náměstka než pro daně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Designovaný premiér a předseda ĆSSD Bohuslav Sobotka

Sobotka se Peřiny nehodlá vzdát. „Pokud jde o pana Peřinu, zůstává nominantem ČSSD pro oblast daňové politiky. Ale není jen jedno jméno, jedna pozice, jedno ministerstvo. Diskuzi o náměstcích pokládám za to nejméně podstatné, co nás v rámci koalice čeká,“ řekl Sobotka.

Vadí i Hulinský

Babiš nesouhlasí například ani s tím, aby se náměstkem pro sport na ministerstvu školství stal bývalý šéf pražské sociální demokracie Petr Hulinský. Je prý spojen s érou exprimátora Pavla Béma a podnikatelů Romana Janouška a Tomáše Hrdličky. ANO by na místě náměstka pro sport chtělo svého kandidáta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám