Hlavní obsah

Chovance v čele kraje vystřídá exdůstojník Československé lidové armády Šlajs

Právo, Jan Švábek

Milana Chovance, hejtmana, poslance a kandidáta na ministra vnitra, v pondělí vystřídá v čele Plzeňského kraje první náměstek a bývalý důstojník Československé lidové armády Václav Šlajs (všichni ČSSD). V pátek o tom rozhodl krajský výkonný výbor ČSSD.

Foto: Petr Eret, ČTK

Václav Šlajs (ČSSD)

Článek

„Na post hejtmana krajský výkonný výbor nominoval prvního náměstka Václava Šlajse. Na funkci prvního náměstka byl schválen současný náměstek Jaroslav Bauer,“ řekl Právu místopředseda KVV Zdeněk Honz. Do vedení nově vstoupí zastupitel Jaroslav Šobr - v roli radního přebere kulturu a cestovní ruch náměstkovi Jiřímu Stručkovi, kterému zůstane školství a sport. Náměstkem se také stane současný radní pro zdravotnictví Václav Šimánek.

Milan Chovanec na post hejtmana rezignuje k neděli, kdy mu vyprší tříměsíční lhůta pro kumulaci dvou placených veřejných funkcí. Souběh pozic mu zakazuje etický kodex, který krajští zastupitelé přijali loni.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec

KSČM, koaliční partner sociálních demokratů na kraji, avizovala, že Šlajse i personální změny podpoří. Chovanec zůstane zastupitelem až do chvíle, kdy bude jmenován členem vlády. V tu chvíli ho v zastupitelstvu vystřídá náhradník Pavel Fojtík.

Protest proti Šlajsovi

Volba nového hejtmana proběhne v pondělí a už nyní je jisté, že ji doprovodí protesty. Vyzývá k nim šestice autorů otevřeného dopisu „Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje“, ke kterému se podpisem připojilo 2700 lidí. Mezi jeho autory patří i signatářka Charty 77 Silvestra Chnápková nebo antropolog Západočeské univerzity v Plzni Tomáš Hirt.

Šlajs dostal od autorů dopisu nálepku politruka proto, že byl členem KSČ a působil ve funkci důstojníka Československé lidové armády, kde zastával funkci předsedy útvarové organizace strany.

Šlajs iniciativu vůči němu považuje za hon na člověka a postu se vzdát nehodlá. „Petici nebereme na lehkou váhu, 2700 podepsaných občanů je ale zhruba půl procenta voličů Plzeňského kraje. Protest je platný, ale nemá pro nás takovou váhu, kterou mu přikládají autoři petice,“ řekl Právu Bauer s tím, že Šlajsovi nebylo prokázáno, že by se ve funkcích v dobách komunismu choval nečestně.

Kritici Šlajse se chtějí na zastupitelstvu chopit slova a promluvit k vládnoucí koalici. Pokud Šlajs neustoupí, zváží další kroky. Podobnou kritiku, jaké nyní čelí Šlajs, schytal v Karlovarském kraji náměstek hejtmana Václav Sloup z KSČM. Kritiku opozice kvůli jeho působení jako politruka u pohraničníků ale ustál. Naopak se to nepovedlo komunistce Vítězslavě Barborové na jihu Čech, proti které protestovali místní studenti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám