Hlavní obsah

Okamura šel do vězení za skinheadem Pechancem odsouzeným za rasovou vraždu

Pardubice

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura v pátek navštívil v pardubické věznici nacionalistu Vlastimila Pechance, který si tam odpykává trest 17 let za vraždu Roma Oty Absolona. Podle Okamury byl Pechancův proces zmanipulovaný a usiluje o jeho opětovné otevření. V tom mu má pomoci advokátka Klára Samková, která bude jedničkou kandidátky Úsvitu do evropských voleb.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura.

Článek

Okamura tvrdí, že Pechanec, který podle rozsudku v roce 2001 ve Svitavách smrtelně pobodal 30letého Roma, byl odsouzen neprávem. Proces podle něj zmanipulovala tehdejší krajská státní zástupkyně Renata Vesecká. Pechanec dostal v roce 2003 za rasově motivovanou vraždu nejprve 13 let, odvolací soud mu pak trest zvýšil na 17 let.

Na Pechancovu podporu ve Svitavách pravidelně demonstrují nacionalističtí radikálové.

Okamura před časem proslul výrokem, že by „ČR měla podpořit demokratické vystěhování Romů do Indie“.

Proto působilo překvapivě, že za jeho hnutí vede kandidátku do eurovoleb právě Samková, která obhajuje „mačetové“ útočníky z Nového Boru.

„Nikdy neřekla, že jsou mačetoví útočníci nevinní. Chce pro ně pouze spravedlivý trest, bez emocí a mediálního lynče. Stejně tak má pochybnosti o vině Vlastimila Pechance, jehož kauzu chceme společně otevřít,“ řekl Právu Okamura.

Reklama

Související témata:

Související články

Ultrapravicoví skini pochodovali Svitavami

Až dvě stovky pravicových radikálů v sobotu odpoledne s transparenty, megafony a vlajkami pochodovaly poklidnými Svitavami. Jako každý rok demonstrovali proti...

Výběr článků

Načítám