Hlavní obsah

Sobotka: Babišovi lidé se tlačí na naše ministerstva, sám ale náměstka ČSSD nechce

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka trvá na tom, aby strany obsazovaly pozice náměstků na ministerstvech křížovým způsobem. Naopak se diví tomu, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš hlasitě protestuje proti náměstkovi ze soc. dem. na ministerstvu financí, přičemž jiní zástupci ANO se hlásí na resorty ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka s lídrem ČSSD pro eurovolby Janem Kellerem

Článek

„Především platí koaliční dohoda. V rámci vyjednávání jsme se jasně dohodli jak za přítomnosti ANO, tak za přítomnosti KDU-ČSL, že strany, které nebudou mít nominaci ministra, tak mohou navrhnout své odborníky do pozic náměstků,“ řekl Sobotka na páteční tiskové konferenci po jednání grémia své strany.

Nejdůležitější pro něj je dodržení dohod. „Jestliže ANO tuto dohodu potvrdilo, tak nerozumím tomu, proč pan Babiš nechce tuto dohodu respektovat,“ uvedl.

„Co je potřeba si také uvědomit, je, že navzdory tomu, že ANO mluví o tom, že nechce náměstky ze sociální demokracie, tak já dostávám neustále informace od našich ministrů v tom směru, že je kontaktují zástupci ANO, že s nimi vyjednávají o pozicích na ministerstvech pro zástupce ANO,“ dodal Sobotka.

Tato situace se podle něj týká například resortu zdravotnictví, který má řídit kandidát za ČSSD Svatopluk Němeček. „Je to do značné míry určitá schizofrenie,“ zhodnotil situaci Sobotka, který chce na toto téma jednat v příštím týdnu s Andrejem Babišem.

Keller chce vrátit ČR její roli v Evropě

Pátečního grémia se zúčastnil také lídr kandidátky ČSSD do evropských voleb Jan Keller. Jeho úkolem bude podle Sobotky navrátit České republice autoritu v rámci Evropy, o kterou podle něj během minulé vlády přišla. „Evropa jsme také my, jsme součástí Evropské unie, není to my a oni,“ podotkl s tím, že cílem nové vlády bude mimo jiné zlepšení pověsti Česka v rámci Evropy.

Keller představil dva typy případných programů v Evropském parlamentu. První z nich, minimální, by podle něj dokázal splnit zástupce kterékoli strany. Jedná se právě o obnovení důvěry v Českou republiku v rámci Evropy.

Maximální program podle Kellera ovšem může naplnit jen silná sociálně demokratická frakce uvnitř Evropského parlamentu. Prosadit by měla, aby Evropa fungovala jako sociální model, nikoli aby v ní převládla neoliberální opatření, která v důsledku postaví členské státy proti sobě. „Taková sjednocená Evropa by byla k ničemu,“ prohlásil a dodal: „Takže jedno z mých témat bude sjednocená Evropa a ochrana národního zájmu.“

Další kandidáty pro volby do europarlamentu zatím soc. dem. nemá, definitivně bude kandidátka schválena na jednání ústředního výkonného výboru 8. února.

Anketa

Má ČSSD trvat na svých náměstcích na ministerstvech řízených ANO?
Ano, je to politická zvyklost
18,6 %
Ne, Babišovo hnutí má právo odmítnout
81,4 %
Celkem hlasovalo 9814 čtenářů.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Reklama

Výběr článků

Načítám