Hlavní obsah

Definitivní konec kauzy úplatků VV: Bártu a Škárku soud osvobodil

Právo, Petr Kozelka
Brno

Osvobození bývalého šéfa Věcí veřejných Víta Bárty a tehdejšího poslance Jaroslava Škárky obviněné z úplatkářství je v pořádku. Definitivně tak rozhodl Nejvyšší soud (NS), když jedním vrzem smetl ze stolu jak stížnost pro porušení zákona, kterou v neprospěch obou mužů podala ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová, tak dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (vlevo) a Jaroslav Škárka před soudem. Archivní snímek

Článek

Právu to v pátek potvrdil mluvčí NS Petr Knötig s tím, že bližší podrobnosti k verdiktu zatím nelze sdělit.

Senát NS stížnost Benešové odmítl jako nedůvodnou a odmítl i Zemanovo dovolání. Bárta měl podle obžaloby dávat peníze svým stranickým kolegům výměnou za loajalitu, šéf véček se ale hájil tím, že šlo jen o výhodné půjčky. NS už na podzim 2012 vyňal Bártu z pravomoci orgánů činných v trestním řízení za údajné nabízení peněz v prostorách Poslanecké sněmovny, zbývalo tedy posoudit, zda bylo trestné nabízení peněz v jedné z pražských restaurací a také v Bártově soukromém bytě.

„Na základě zajištěných důkazů bylo zjištěno, že v tomto případě šlo o půjčky. Z uvedeného vymezení sice lze učinit obecný závěr, že i peněžní půjčka může být za určitých okolností úplatkem, v dané věci však takový kategorický závěr učinit nelze. Obviněný Bárta totiž neposkytl peněžní částky v rámci podnikatelské činnosti, proto ani neměl zájem na dosažení případného zisku, nýbrž z dobré vůle a snaze napomoci vyřešit dlužníkům jejich stávající finanční problémy,“ zrekapituloval případ Knötig.

Kauza proslavila soudce Šotta

Bártu i Škárku původně potrestal soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott. Bárta dostal za uplácení podmínku, Škárka za podvod tři roky natvrdo. Řízení probíhalo neobvykle za přítomnosti televizních kamer.

Odvolací Městský soud v Praze však senátem soudkyně Jarmily Löffelmannové na uzavřeném jednání odsuzující rozsudek zrušil a nařídil Šottovi oba politiky zprostit obžaloby, protože jejich činy nejsou trestné. Soudce Šott si pak na takový postup stěžoval nadřízeným s tím, že jde o flagrantní porušení trestního řádu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce Jan Šott

Podle verdiktu NS bylo prokázáno, že politici si půjčovali mezi sebou peníze i dříve, a tak žalovaný skutek nevybočoval z praxe provozované Bártou a jeho spolustraníky.

„NS z těchto podstatných důvodů shledal, že jednání obviněného Víta Bárty nevykazuje zákonné znaky žalovaného trestného činu podplacení, ale ani jiného trestného činu. Proto dovolání nejvyššího státního zástupce podané v neprospěch tohoto obviněného odmítl jako zjevně neopodstatněné,“ dodal Knötig.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám