Hlavní obsah

ČSSD chce primátora Ostravy Kajnara vyloučit ze strany

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Návrh na zrušení členství v ČSSD ostravskému primátorovi Petru Kajnarovi budou v pondělí 27. ledna projednávat členové místní organizace soc. dem. v Ostravě-Porubě. Důvodem ke zrušení členství je žaloba a návrh na vydání předběžného opatření proti moravskoslezské kandidátce ČSSD před loňskými předčasnými parlamentními volbami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Ostravy Petr Kajnar

Článek

Podle informací Práva se výsledky sociální demokracie v předčasných volbách a reakcí členské základny na žaloby a podání předběžných opatření proti kandidátce strany v Moravskoslezském kraji zabývalo vedení místní organizace ČSSD Poruba už 6. ledna.

„Výbor se tím skutečně zabýval a připravil návrh pro příští jednání členské schůze. Ta bude projednávat návrh na zrušení členství v místní organizaci ČSSD Petru Kajnarovi,“ potvrdil předseda místní organizace ČSSD Poruba a porubský starosta Lumír Palyza.

Kajnar je pouze řadovým členem místní organizace. Palyza odmítl spojení své osoby s návrhem na odvolání primátora. „Pro projednání tohoto návrhu hlasovalo všech 11 členů výboru,“ upozornil s tím, že pokud přestane být Kajnar členem místní organizace, zaniká mu tak automaticky členství v ČSSD.

Vzpomínám si, že takhle postupovala v minulosti komunistická strana
primátor Ostravy Petr Kajnar

Primátorem by zůstal

Palyza dodal, že i když přestane být Kajnar členem ČSSD, neznamená to, že odejde z postu zastupitele Ostravy či dokonce místa primátora.

„Projednávání členství nesouvisí s výkonem mandátu zastupitele a tím pádem ani primátora,“ poznamenal.

Kajnar: Takhle postupovali dřív komunisté

Primátor Kajnar potvrdil, že členská schůze má o zrušení jeho členství ve straně v pondělí jednat. „Slyšel jsem o tom,“ řekl a dodal: „Myslím, že to je pokračování toho, co Okresní výkonný výbor ČSSD v Ostravě dělá už nějakou dobu, ruší organizace, které stojí proti němu, a zbavuje se členů,“ poukázal s tím, že informace o „vyloučení“ ze strany ho znechutila. „Vzpomínám si, že takhle postupovala v minulosti komunistická strana,“ naznačil.

Zda na pondělní jednání sociálních demokratů dorazí, Kajnar momentálně neví. Má totiž momentálně komplikovaný zápal plic a bere antibiotika. „Pokud strana postupuje tak, že se zbavuje lidí, kteří poukazují na to, co se v ní děje, tak se odsuzuje v zániku,“ poznamenal.

Za pár dní osmapadesátiletý Kajnar byl signatářem Charty 77, po listopadu 1989 se stal jedním ze zakladatelů Občanského fóra v Ostravě, členem ČSSD je od roku 1997. Před podzimními volbami se dvakrát dožadoval pozastavení moravskoslezské kandidátky soc. dem., soud však vždy jeho návrh odmítl. Spolu s ním podali žaloby na kandidátku i jeho náměstek Tomáš Sucharda a starostka ostravské části Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová (oba ČSSD). Hned po volbách je proto ostravská ČSSD vyzvala k ukončení členství ve straně.

Reklama

Výběr článků

Načítám