Hlavní obsah

Do Soči na olympiádu míří 2000 Čechů, zřídí tam pro ně konzulát

• Aktualizováno

Po dobu zimních olympijských her zřídí česká diplomacie v ruském Soči konzulární jednatelství, které bude pomáhat českým občanům v nouzi. Českým sportovcům pojede fandit až 2000 Čechů, uvedlo v úterý české ministerstvo zahraničí před novináři. Upozornilo, že v místě pořádání olympiády i na letišti v Soči se očekávají přísná bezpečnostní opatření.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Olympijský park v Soči

Článek

ČTK v původním znění zprávy uvedla, že do Soči míří 8000 Čechů. Později zprávu upravila tak, že na olympiádu se chystá 2000 lidí z Česka, ovšem pořídili si až 8000 vstupenek.

Návštěvníkům ministerstvo doporučilo, aby respektovali pokyny organizátorů a policie a aby se nepouštěli do sporů s bezpečnostními silami. Dodržovat by měli zásady bezpečnosti, tedy například věnovat zvýšenou pozornost osobním věcem, nenosit velkou hotovost s sebou, nefotografovat strategické či vojenské objekty.

Pro cestu potřebují Češi vízum a platný cestovní pas, měli by si také zajistit komerční cestovní zdravotní pojištění. Ministerstvo doporučilo turistům před cestou do Soči registrovat se v systému http://drozd.mzv.cz, přes který diplomacie může informovat o mimořádných událostech.

Platit pokuty konzulové nebudou

Zvláštní konzulární jednatelství v Soči, které bude v provozu od 5. do 24. února na adrese ul. Pervomajskaja 19, telefon 79166402036, může lidem pomoci vystavit náhradní cestovní průkaz, informovat příbuzné o incidentu či nehodě nebo zatčení, pomoci při repatriaci nemocných, zraněných a zemřelých. V těch záležitostech může pomoci i velvyslanectví v Moskvě.

Naopak konzulové nemohou zajišťovat například vstupenky na hry, platit účty, pokuty, kauce, poplatky za pobyt v nemocnici, garantovat nadstandardní péči v nemocnici či vězení, šetřit protiprávní jednání nebo přebírat náklady pátrací a záchranné akce.

O zájezdy se vstupenkami na zimní olympijské hry v Soči je zájem, vyprodané ale nejsou. Zatím si organizovaný zájezd koupilo téměř 1000 lidí, kteří odletí čtyřmi charterovými lety. V ČR zájezdy organizují cestovní kanceláře IBTravel a Slan tour. Podle prodejců letenek jsou i přes velký zájem místa na palubách letadel mířících do Soči ještě ke koupi.

Hlavně na hokej, biatlon a rychlobruslení

"Zájem je velký, avšak ne takový jako o poslední letní olympiádu v Londýně, který byl velmi dobře dostupný a samozřejmě turisticky velmi zajímavý. O olympiádu v Soči projevují velký zájem zejména skalní sportovní nadšenci," uvedl Filip Dohnálek z cestovní kanceláře IBTravel. Podle CK Slan tour je největší zájem o vstupenky na hokej, biatlon a rychlobruslení.

Na rozdíl od nasmlouvaných charterů se individuální cesty sportovních fanoušků na prodejních statistikách zatím neprojevují. "Žádný viditelný výkyv na letech do Ruska nepozorujeme," řekl minulý týden Aleš Ondrůj, mluvčí společnosti Student Agency, která patří mezi největší prodejce letenek v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám