Hlavní obsah

Prší a padá déšť se sněhem, silnice budou namrzat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na většině území Čech prší, v některých oblastech padá déšť se sněhem. Teploty se pohybují kolem nuly, silnice by mohly namrzat. Kvůli srážkám a mlze je i snížená viditelnost. Silničáři se snaží hlavní a rizikové tahy ošetřit. V Krkonoších v noci sněžilo a po chemickém ošetření leží na silnicích rozbředlý sníh. Meteorologové varují před náledím.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Silničáři varují před ledovkou na silnicích v několika krajích.

Článek

Varování před náledím platí od úterý do středečního dopoledne pro všechny regiony ČR. Nižší stupeň rizika je pouze v Jihočeském a Jihomoravském kraji, kde vstupuje výstraha v platnost až v úterý v podvečer.

„Předpokládáme do středečního rána tvorbu sněhové pokrývky většinou od jednoho do pěti centimetrů. Vlivem postupného ochlazování mokrého zemského povrchu se bude tvořit četné náledí a zmrazky zejména v nočních hodinách z úterý na středu,” upozornili meteorologové.

Silnice klouzaly již v úterý ráno

V Čechách v noci sněžilo, během rána ale sníh vystřídalo spíše mrholení nebo déšť se sněhem. V Libereckém a Ústeckém kraji se na silnicích objevuje ledovka.

Řidiči v Moravskoslezském kraji by měli jezdit se zvýšenou opatrností zejména v horských oblastech v Beskydech. Kvůli dešti nebo dešťovým přeháňkám by silnice mohly namrzat. Teploty se pohybují mezi minus jedním a plus třemi stupni Celsia. Na dálnici nebo rychlostních silnicích směřujících do Polska a na Slovensku musí řidiči počítat s deštěm se sněhem.

Dopravu ve Zlínském kraji místy komplikují mlhy. Viditelnost navíc snižují dešťové přeháňky. V kraji je zataženo, fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od nuly do plus šesti stupňů Celsia.

V horských oblastech na severu Olomouckého kraje padá déšť se sněhem. Teploty se v těchto místech pohybují většinou kolem nuly, místy i pod bodem mrazu, ale vozovky podle správců cest nenamrzají. Silničáři cesty v rizikových oblastech preventivně posypali. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou cesty holé a mokré, místy je viditelnost snížena mlhou. Cesty jsou mokré i na Šumpersku, déšť se sněhem hlásí správci cest na vrcholcích Červenohorského sedla.

Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností

Na Vysočině ráno prší, na Žďársku se vyskytují mlhy. Silnice jsou sjízdné, během dne se podle meteorologů objeví déšť se sněhem a později sněžení. Na celém území kraje je zataženo, vane slabý vítr, teploty se pohybují mezi jedním až šesti stupni Celsia.

Silnice druhé a třetí třídy ve středních Čechách jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Teploty se pohybují kolem nuly, na většině území prší nebo mrholí a silnice by mohly namrzat. Na Berounsku, Kladensku, Rakovnicku a v okrese Praha-západ situaci navíc komplikují mlhy.

Dohlednost na silnicích snižují také srážky. Řidiči by měli být opatrní i na dálnici D1 a rychlostní silnici R1, kde padá déšť se sněhem. Většina dálnic je ale mokrá a holá, dálnice D8 je mokrá po chemickém ošetření.

Teploty se pohybují kolem nuly

Ve východních Krkonoších v noci sněžilo. Na silnicích nižších tříd leží po chemickém ošetření rozbředlý sníh. Na Náchodsku padal ráno déšť se sněhem. Hlavní tahy v Královéhradeckém kraji byly ráno mokré. Teploty se nad ránem pohybovaly těsně nad nulou, na horách jeden stupeň pod bodem mrazu.

Dnes by mělo být v Královéhradeckém kraji zataženo s občasným deštěm, který bude přecházet do deště se sněhem a během odpoledne a večera do sněžení. Teploty se zřejmě budou pohybovat od jednoho do tří stupňů, na horách kolem minus jednoho stupně Celsia.

Silničáři v Libereckém kraji varují před ledovkou. Na většině území kraje se objevuje mrholení nebo déšť, které při teplotách pod nulou na vozovkách namrzají. Pozor by si měli dát motoristé hlavně na silnici I/9 od Cvikova směrem na Jiřetín pod Jedlovou, kde je podle policie na téměř tříkilometrovém úseku ledovka.

Na některých silnicích v Ústeckém kraji se tvoří ledovka a náledí. Policejní web varuje před ledovkou. Dálnice je chemicky ošetřená, přesto silničáři žádají řidiče, aby byli opatrní. Podle meteorologů bude dnes v Ústeckém kraji většinou zataženo se sněžením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám