Hlavní obsah

Zemi předáváme v lepší kondici, než jsme ji přebrali, tvrdí Rusnok

Praha
Aktualizováno

Premiér v demisi Jiří Rusnok v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že nové vládě předává zemi v dobré kondici. Nejhorší práci bude mít podle něj nový ministr dopravy a ministryně práce a sociálních věcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Jiří Rusnok v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Hned v počátku diskuze odpovídal Jiří Rusnok na otázku, zda někdy nastala chvíli, kdy litoval, že přijal místo premiéra. „Okamžik váhání, že jsem do toho šel, určitě nastal, ale já se takovými věcmi netrápím. Proč jsem zaváhal, ovšem už nevím,“ odpověděl s úsměvem premiér.

Podle jeho dalších slov je jisté, že v programovém prohlášení jeho vlády se najdou body, které nebyly splněny. Každé prohlášení se podle něj dělá maximalistické. „Trvám na to, že zemi předáváme v lepší kondici, než jsme ji přebírali,“ doplnil Rusnok.

Odmítl zároveň, že by ministr práce a sociálních věcí nezvládl situaci s výplatami sociálních dávek, které se v poslední době zpožďovaly. „Problémy se snažil řešit i operativně. Zaplať pánbůh za pana ministra a držím palce nové nástupkyni, protože situace je složitá. Pevně věřím, že se už výplaty dávek zpožďovat nebudou, úřady práce se vrátily k předdrábkovskému systému,“ konstatoval Rusnok.

Nejhorším resortem ale podle něj ministerstvo práce a sociálních věcí není. Tím je údajně ministerstvo dopravy, protože je v nejužším kontaktu se soukromou sférou. Stavební byznys je podle premiéra v demisi tvrdý a na nového ministra čeká hodně práce.

Ministři byli na „koberečku”

„Stav veřejné správy je žalostný, vede k tomu, že se využívá příliš externích služeb. Snažili jsme se to omezit, chce to budovat kvalitní aparáty, a proto je třeba zákon o služebním poměru,“ postěžoval si v otázkách Rusnok.

Jiří Rusnok se v pořadu nechtěl příliš vyjadřovat k tomu, se kterým ministrem měl problémy. „Absolvoval jsem osobním pohovor s některým ministrem, protože mi docházela trpělivost. Kdo to byl, ale říkat nebudu, to se nedělá,“ uvedl premiér v demisi.

Diskuze se dotkla rovněž příští vlády a jejich slibů. Podle odcházejícího předsedy vlády bude mít nová vláda problém dodržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty. „Finance nejsou dobře nastavené. Bude narůstat tlak na důchody a státní péči. Je to nejtěžší slib z hlediska makroekonomického,“ řekl Rusnok s tím, že na škrty určitě dojde nebo se budou muset zvýšit daně.

Poplatky u lékaře se rušit neměly 

Rusnok také vyslovil svůj nesouhlas s rušení poplatků ve zdravotnictví. „Zaplatit třicet korun u lékaře mi přijde adekvátní, když krabička cigaret stojí kolem 80 Kč a pivo stojí 30 Kč. Na poplatcích budou chybět tři až čtyři miliardy, které se logicky musí hledat jinde. Úspory totiž nelze realizovat rychle,“ vysvětlil.

Odcházející premiér naopak vyjádřil podporu bankovnímu registru, který podle něj ještě musí prověřit legislativci. Na dotaz, jestli vláda bude příští týden projednávat novelu zákona o nejvyšším státním zastupitelství, odpověděl, že ano, ale její schválení pravděpodobně přenechá na nové vládě. Podle jeho slov je to silně politická věc, kterou už by měla projednat vláda Bohuslava Sobotky.

„Stýskat se mi po práci premiéra asi nebude. Budu vzpomínat na spoustu zajímavých lidí, které jsem při práci ve vládě potkal. Představu o práci v bankovní radě už mám,“ uvedl na závěr odcházející předseda vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám