Hlavní obsah

Sobotka se stane premiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek odpoledne na Pražském hradě jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem. Posléze se hlava státu začne scházet s kandidáty na ministry, které chce do funkcí jmenovat do konce ledna.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Seznam potenciálních členů vlády, kterou vytvoří ČSSD, ANO a KDU-ČSL, je kompletní až na ministerstvo práce a sociální věcí. Kandidát Petr Krčál se nominace z osobních důvodů vzdal a ČSSD oznámila, že na tuto funkci jmenuje ženu. Vybírá z několika kandidátek od brzkého pátečního rána.

Ve hře jsou zlínská radní Taťána Valentová Nersesjan, bývalá středočeská radní Zuzana Jentschke Stöcklová, náměstkyně olomouckého a jihočeského hejtmana Yvon Kubjátová a Ivana Stráská a stranická stínová mluvčí pro lidská práva a rodinu Michaela Marksová Tominová.

Pro posledně jmenovanou se vyslovila místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková.

Prezident už dříve dal najevo, že má s některými jmény ve vládě problémy, například s Janem Mládkem (ČSSD) na post ministra průmyslu či Martinem Stropnickým (ANO) na post ministra obrany. Pokud Zeman odmítne některá jména do vlády dosadit, uvažuje Sobotka o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu.

Zeman v pátek povečeří se členy končící úřednické vlády premiéra Jiřího Rusnoka. Přijme je v Lánech.

Reklama

Výběr článků

Načítám