Hlavní obsah

Nepotřebujeme kopie Kalousků ani Babišů, kázal ODS v Plzni nominovaný Fiala

Právo, Jan Švábek

Exministr školství Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek v Plzni završil své turné po regionech a po téměř půlhodinovém projevu si od asi stovky straníků vysloužil nominaci na post šéfa ODS, o který se bude ucházet o víkendu v Olomouci. Nominaci na prvního místopředsedu získal krajský šéf ODS Jiří Pospíšil.

Foto: Jan Švábek, Právo

Petr Fiala a Jiří Pospíšil na regionálním sněmu ODS v Plzni

Článek

Projev na regionálním sněmu v Plzni Fiala zahájil představením svého plánu na restart strany. Popisování sedmibodové strategie chvílemi připomínalo spíše řeč politologa, kterým Fiala je, než zavedeného straníka. Fialovu projevu v Plzni bez větších emocí zatleskala zhruba stovka straníků v malém sále Měšťanské besedy.

„Nejsem novou maskou, kterou si ODS nastaví s tím, že se jede dál. Nejede se dál, protože už není kam. Beze změn, které jsem naznačil, je další cesta ODS nemožná. Máme pouze jeden pokus,“ řekl Fiala. Během vystoupení se opřel i do vlastních řad. Členy vyzval k tomu, aby se přestali paušálně kritizovat a sebeobviňovat.

„Jsem alergický na termín kmotrovská strana, který často zaznívá právě z řad ODS. Jsou-li někde ekonomické zájmy silnější než politika, tak ukažme na konkrétního člověka,“ sdělil. Zároveň členy vyzval, aby nebyli uhranutí jinými hnutími nebo spasiteli. „Nepotřebujeme žádné kopie Kalousků, Babišů ani pana Schwarzenberga,“ dodal.

Za zásadní krok k úspěchu považuje morální obnovu strany. Právě nad tímto bodem jeden ze straníků vyjádřil pochyby. „Znamená to, že lidé ve vysokých funkcích v ODS se změní nebo budou tito lidé odejiti?“ tázal se. Někteří z členů se v tu chvíli usmáli. Fiala odvětil, že vše nejde mávnutím kouzelného proutku. V regionech prý ale vidí motivaci změny prosazovat. Za hlavní nositele restartu pak označil důvěryhodné politiky.

Na místopředsedu Pospíšil

Na post prvního místopředsedy strany byl ve čtvrtek v Plzni nominován Jiří Pospíšil. Ten už na funkci získal nominaci v Karlovarském a Ústeckém kraji, jihočeská ODS bývalého exministra spravedlnosti navrhla do křesla řadového předsedy.

Pospíšil ve čtvrtek ujistil, že Fialu coby potenciálního šéfa strany podporuje. „Odmítl jsem kandidovat na post předsedy, protože se domnívám, že lepším kandidátem je Petr Fiala,“ sdělil Právu Pospíšil. O post místopředsedy je připraven bojovat, a to i kvůli 36 procentům preferenčních hlasů, které v Plzeňském kraji získal v loňských parlamentních volbách.

„Jsem připraven stát po boku předsedy a starat se o věci, jako je chod hlavní kanceláře nebo technické řízení strany,“ řekl Pospíšil. Na rozdíl od Fialy ale Pospíšil nepodporuje změny v orgánech strany, jako je například zúžení počtů členů výkonné rady.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Pospíšil si také nepřeje výraznou personální obměnu ODS. „Mohlo by to zkomplikovat opoziční práci v parlamentu, potřebujeme zkušené politiky,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám