Hlavní obsah

Brno má uličku Václava Havla i s posmrtnou maskou Jana Palacha

Novinky, pko
Brno

Ve středu večer se v Brně na prostranství mezi parkem pod katedrálou na Petrově a divadlem Husa na provázku sešly více jak dvě stovky lidí, aby happeningem oslavily otevření uličky Václava Havla. Současně také účastníci zavzpomínali na Jana Palacha, který se před 45 lety upálil na protest proti tehdejší politické situaci.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Plastika má znázorňovat posmrtnou Palachovu masku

Článek

Při vzpomínce na jeho čin zde umělci z divadla a členové sokola instalovali posmrtnou Palachovu masku.

„Když zastupitelstvo Brna souhlasilo s pojmenováním uličky, přemýšleli jsme, který den ji slavnostně otevřít. A právě uprostřed ledna je den, kdy slova 'být Čech'  zní nejdůležitěji. Den, kdy došlo k probuzení národa, který upadal do beznaděje a smutku. A právě Palach se mu rozhodl vrátit čest. Říkali jsme si, že Havlovi by udělalo radost, kdyby se tu nemluvilo o něm, ale o někom, kdo tuto noc před 45 lety přemýšlel o tom, jestli svůj čin provést,“ řekl umělecký ředitel divadla Husa na provázku Vladimír Morávek.

Plastika byla v uličce umístěna pouze dočasně, protože nikdo její umístění neschválil. „Co bude dál, nevíme. Věšíme ji tam o vlastní újmě, zopakujeme to ještě v neděli, tedy v den, kdy Palach zemřel, a pak si ji asi pověsíme do divadla,“ zamyslel se Morávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám