Hlavní obsah

V Bečově obdarovali prezidenta Zemana replikou relikviáře sv. Maura

Právo, vor
Bečov nad Teplou

Zmenšenou replikou relikviáře sv. Maura, druhé nejcennější historické movité památky v republice, byl ve středu dopoledne obdarován prezident republiky Miloš Zeman při své třídenní návštěvě Karlovarského kraje v Bečově nad Teplou. Od druhé světové války to byla podle starostky města Olgy Halákové (KDU-ČSL) první návštěva hlavy státu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman před zámkem v Bečově nad Teplou. U mikrofonu starostka města Olga Haláková

Článek

„Každý rok chci navštívit všechny kraje republiky, abych slyšel nejen sliby starostů, ale také, jak je naplňují. Proto se do Bečova vrátím a se mnou se vrátí i zákon,“ slíbil na nádvoří bečovského hradu před asi dvěma sty místními občany Zeman.

V proslovu označil prezident Bečov za historické město, na které mohou být jeho obyvatelé hrdí. Připustil, že příval turistů může život ve městě také komplikovat, když jich přijede za rok dvacet na jednoho místního. Starostka jej ale opravila, že na jednoho místního občana vychází hned šedesát návštěvníků města a hradu.

„Žijete v krásném městě a bez krásy nelze žít, a to nejenom mrtvých památek, ale i žen, na které se teď dívám,“ rozhlížel se s úsměvem kolem sebe Zeman.

Dobře naladěný Zeman žertoval o posledním slově

„Jsem nesmírně ráda, že si prezident našel čas a navštívil bečovský zámek a hrad,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková. „Byla bych ráda, kdyby se to stalo tradicí. Dosud tady byla pouze Livia Klausová, která sem pozvala manželky hlav států Visegrádské čtyřky. Relikviář svatého Maura je památka ze začátku 14. století, která je starší než zdejší hrad,“ dodala Goryczková.

Když starostka Haláková vyzvala Zemana k závěrečnému slovu, prezident žertoval. „Zní to trochu hrozivě, když mě vybízíte k poslednímu slovu. Ale máte pravdu, mohl bych tu uklouznout, odvezou mě do nemocnice a tam zemřu,“ bavil obecenstvo prezident, který označil starostku Bečova za prognostičku, a tedy konkurentku. „Určitě přijedu na déle, abych se stihl místních občanů zeptat na jejich problémy,“ přislíbil Zeman.

Pak se odebral do knihovny zámku, kde se setkal s představiteli města a dalšími hosty. Při té příležitosti dekoroval prapor Bečova stuhou prezidenta republiky. Haláková a Goryczková jej obdarovaly nejrůznějšími publikacemi o historii města a hradu. Od kastelána Tomáše Wizovského dostal na památku zmenšenou repliku relikviáře sv. Maura. „Pozlatili jsme ji a uložili do pěkné dřevěné kazety,“ dodal Wizovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám