Hlavní obsah

Okamura chce plošně zakázat herní automaty a videoloterijní terminály

Novinky, val
Praha

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury pracuje na zákonu, který by zcela zakázal herní automaty a videoloterijní terminály. Argumentuje tím, že herní závislost je regulérní nemoc a na této chorobě by se podle jeho slov nemělo parazitovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Článek

„Herní závislost je regulérní lékařsky klasifikovatelná závislost a je absolutně nepřijatelné, aby stát, obce nebo soukromník parazitoval na lidské nemoci,“ prohlásil Okamura v pondělí.

Jeho hnutí proto pracuje na návrhu zákona, který by hrací automaty a videoloterijní terminály zcela zakázal. Současná praxe, kdy si o těchto zařízeních rozhodují samy obce, je podle něj nedostatečná.

Pokud totiž jedna obec herní automaty zakáže, hráči se podle Okamury přesunou do jiné. „Výsledkem je, že zisky má obec s hazardem, ale celospolečenské náklady nese celý stát,“ řekl šéf hnutí.

„Výnosy ani na vteřinu nepřeváží celospolečenské náklady,“ dodal. Mezi náklady jmenoval kriminalitu, sebevraždy a rozpad rodin. Přeneseně ale podle Okamury dopadají na celou společnost.

Předložili zákon o referendu

Okamura v pondělí po jednání poslaneckého klubu hnutí Úsvit informoval také o tom, že jeho hnutí předložilo do Sněmovny návrh ústavního zákona o referendu. „Náš návrh zcela jasně říká, že občané mají právo hlasovat o čemkoliv. S jediným omezením, a to, že otázku referend má právo přezkoumat ústavní soud. V případě, že by otázka v referendu odporovala ústavním principům, má pravomoc ji zrušit,“ prohlásil.

Návrh zákona poslalo hnutí zástupcům všech parlamentních stran a požádalo je o podporu. „Postoj stran budoucí vládní koalice k našemu návrhu zákona o obecném referendu je samozřejmě zcela zásadní pro naše hlasování o důvěře vládě,“ řekl Okamura.

Zdůraznil, že právě přijetí zákona o obecném referendu je pro ně klíčové. „Podpoříme takovou vládní koalici, která nám takový zákon pomůže schválit ve Sněmovně i v Senátu. To je taky odpověď na otázku, zda podpoříme vládu či nikoliv,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám