Hlavní obsah

Prvních 150 000 lidí dostane pozvánku na preventivní vyšetření

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvních 150 000 klientů zdravotních pojišťoven dostane v nejbližších dnech pozvánku na preventivní screeningová vyšetření. Ta se budou týkat odhalení rakoviny prsu, děložního hrdla a kolorekta. Pokud se klient nedostaví, přijde mu pozvánka ještě jednou. Kampaň se bude konat až do června příštího roku, informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V případě vyšetření na karcinom prsu jsou cílovou skupinou ženy ve věku od 45 do 70 let, u vyšetření karcinomu děložního hrdla ženy ve věku od 25 do 70 let a v případě vyšetření na karcinom kolorekta jsou to muži a ženy ve věku od 50 do 70 let,” vysvětlil resort.

Na vyšetření dostanou pozvánku klienti všech zdravotních pojišťoven, kteří v nedávné minulosti tyto prohlídky neabsolvovali. Celkem by mohlo prohlídky podstoupit 1 850 000 lidí.

Lidé nebudou zváni na konkrétní datum. Na něm se dohodnou se svým praktickým lékařem či gynekologem. Lékaři buď provedou potřebné vyšetření, nebo lidem vypíší patřičnou žádanku na specializované pracoviště.

U těchto preventivních vyšetření se nebude hradit 30korunový regulační poplatek. Všechny informace se lidé dozvědí z přiloženého průvodního dopisu.

„Pozvánky budou počátkem ledna rozesílány v měsíčních intervalech vždy zejména těm pojištěncům, kteří mají v daném měsíci narozeniny,” osvětlilo ministerstvo princip preventivních prohlídek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám