Hlavní obsah

Údajný spoluautor Klausovy amnestie jako žalobce končí

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údajný spoluautor loňské kontroverzní prezidentské amnestie Zdeněk Koudelka koncem ledna přestane být státním zástupcem. Právu to v pondělí sdělila Helena Markusová, mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), kde Koudelka od loňského listopadu opět působí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Koudelka

Článek

„Docent Koudelka u nás bude pracovat do 31. ledna. Podal rezignaci, odchází ze soustavy (státních zastupitelství),“ uvedla Markusová.

Jaké budou další profesní kroky právníka, kterého exprezident Václav Klaus v roce 2012 neúspěšně navrhoval na ústavního soudce, nevěděla. Právo se snažilo Koudelku kontaktovat, telefon však nebral a na SMS zprávu nereagoval.

Koudelka byl v letech 1998 až 2006 poslancem za ČSSD, následně se stal náměstkem nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. V této funkci skončil na počátku roku 2011 po nástupu Pavla Zemana do čela NSZ.

Na přetřes přišlo jeho jméno loni v souvislosti s úvahami o autorství Klausovy amnestie, především pak kvůli jedné části, která se týkala zastavení dlouhotrvajících trestních stíhání ve významných hospodářských kauzách.

Měl být ústavním soudcem

Na údajnou roli Koudelky, jenž byl od října 2012 na stáži na ministerstvu spravedlnosti, poukázal další údajný spoluautor pardonu, bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf. Hasenkopf i Koudelka přitom označení za autory amnestie odmítli.

Jiného názoru je prezident Miloš Zeman, který dříve označil za spoluautory pardonu oba jmenované. V souvislosti s Koudelkou, kterého označuje za svého přítele, uvedl, že se na amnestii podílel „měrou nikoli zanedbatelnou“. Což byl důvod, proč Zeman nakonec nenapodobil svého předchůdce Klause a Koudelku nenavrhl na ústavního soudce.

Koudelka se po stáži na ministerstvu loni v listopadu vrátil na Nejvyšší státní zastupitelství, podle Markusové byl přidělen jako řadový státní zástupce na analytický a legislativní odbor. Podle dostupných informací působí rovněž na katedře ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám