Hlavní obsah

Místostarosta Rumburku Šváb je ve vazbě kvůli vydírání, přesto ho neodvolali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Zastupitelé Rumburku místostarostu Darka Švába (ČSSD), který je vazebně stíhán pro útisk, podněcování k trestnému činu a vydírání, na pondělním jednání neodvolali. Ve funkci dál zůstává i starosta města Jaroslav Trégr (bezp.), který je obviněn z dotačního podvodu.

Foto: Jan Beránek, ČTK

Darek Šváb

Článek

Šváb je ve vazbě od loňského prosince, na pondělí bylo svoláno mimořádné jednání zastupitelstva, které mělo odvolání dvou členů vedení města řešit. Odvolání navrhlo 12 z 23 zastupitelů, ale neuspěli. Pro zvedlo ruku devět z přítomných dvaceti zastupitelů.

Šváb podle kriminalistů při loňské poradě městských policistů pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním. Z vydírání byl obviněn později. Koho měl vydírat, dozorující státní zástupce zatím neřekl.

Z paragrafů trestního zákona, pro které je Šváb stíhán, ale vyplývá, že osmiletý trest za vydírání hrozí obviněnému, "spáchá-li takový čin na svědkovi, znalci nebo tlumočníkovi v souvislosti s výkonem jejich povinnosti". Politikovi podle dosavadních informací hrozí až osmileté vězení.

Starosta to čekal

Starosta Trégr novinářům po skončení jednání řekl, že podobný výsledek čekal. "Protože s lidmi jednám, tak jsem předpokládal, že to takhle dopadne," řekl.

V červnu byl obviněn z dotačního podvodu při vyúčtování dotací rumburského fotbalového klubu za období 2009. "Dohromady je to asi 50 000 korun," dodal.

Podle zastupitelů, kteří zasedání vyvolali, je situace neudržitelná a oba by měli rezignovat. "Předkladatelé se domnívají, že situace ve vedení města (...) ve svých důsledcích poškozuje zájmy a pověst města Rumburk," řekl zastupitel Jiří Pimpara (ODS).

Na jednání zastupitelstva přišlo asi 250 občanů, kteří mimo jiné požadovali rezignaci všech zastupitelů, kteří se prý nechávají ovlivnit místostarostou Švábem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám