Hlavní obsah

Zeman přijel do Karlovarského kraje, řešil víza i vládního zmocněnce

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, Rudolf Voleman

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou zahájil v pondělí třídenní návštěvu Karlovarského kraje. Na krajském úřadě se zastupiteli mluvil o problematice vydávání víz ruským občanům a navrhl také vytvoření zmocněnce pro Karlovarský kraj podobně, jako se to stalo v Ostravském kraji.

Foto: Němeček Pavel, ČTK

Prezidenta Miloše Zemana (uprostřed) s manželkou Ivanou přivítal hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Článek

Zeman uvedl, že nechce v kraji pronášet dlouhé projevy, ale spíš naslouchat. Připomněl, že vláda v roce 2002 odsouhlasila 15 miliard korun na zahlazení pozůstatků těžby před rokem 1989 pro Ústecký a Karlovarský kraj.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman s vlajkou Karlovarského kraje

„V Ústeckém kraji se to zhmotnilo do celé řady projektů. Teď jsem se přijel přesvědčit, zda tomu tak bylo i v Karlovarském kraji,“ uvedl Zeman.

Prohlásil dále, že o problémech kraje ví, „ale to neznamená, že se nemohu poučit“, uvedl Zeman. „Chci se také ptát, proč se stavěl aquapark v obci, kde je nedostatek vody,“ uvedl. Narážel na obec Bublava na Sokolovsku, kde zmiňovaná stavba nebyla dokončena a nefunguje. „S úctou se budu chovat k úspěšným starostům,“ dodal.

Zeman: Pomohl by vládní zmocněnec 

Ředitel Krajského úřadu v Karlových Varech Roman Rokůsek se při diskusi zeptal, zda by nestálo za to po uvolnění zmiňovaných 15 miliard nastartovat navazující vládní program na resociaci území postižených těžbou.

Podle Zemana by si Karlovarský a Ústecký kraj zasloužily podobně jako Ostravsko ustanovení vládního zmocněnce, který by mohl regionům pomoci. Připomněl při té příležitosti církevní restituce jako možnost, jak by mohly církve z výnosů zakládat hospice nebo ústavy sociálních služeb.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman s hejtmanem karlovarského kraje Josefem Novotným (ČSSD)

Porcelánce chce pomoci s odbytem v Rusku

Zejména o výši platů řadových zaměstnanců se prezident zajímal při své návštěvě porcelánky Thun 1794 v Nové Roli na Karlovarsku. S generálním ředitelem porcelánky Vlastimilem Argmanem si slíbili, že až přijede prezident příště, budou platy vyšší.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman si v porcelánce Thun 1794 v Nové Roli na Karlovarsku osobně vyzkoušel dekorování talíře.

„Dostali jsme do kožichu kvůli výši vašich platů,“ uvedl Argman, když představoval na pódiu v jedné z výrobních hal svým zaměstnancům prezidenta Miloše Zemana. Ten již před tím na separátním jednání vedení podniku upozornil, že to je hlavní téma, které jej zajímá.

„Dopředu jsem se informoval, že porcelánka Thun prosperuje a že průměrný plat šesti set zaměstnanců porcelánky je 17 tisíc korun. Průměrný plat pěti set dělníků je ale jen 15 tisíc korun,“ uvedl Zeman. „Slíbili jsme si při jednání s generálním ředitelem, že až přijedu příště, tak se průměrná mzda dělníků zvýší,“ konstatoval Zeman, který rovněž přislíbil porcelánce, že jí pomůže s odbytem v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám