Hlavní obsah

Okamuru nahradí Kunčar nebo Lukáš

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do druhého kola doplňovacích voleb do Senátu Parlamentu ČR ve volebním obvodě č. 80 v části Zlínska a Uherskohradišťska postupují starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) a bývalý hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS). Nikdo z kandidátů nezískal přes 50 procent a senátor tak v prvním kole nebylo zvolen.

Foto: Jiří Růžička, Právo

První kolo doplňovacích voleb do senátu v obvodě č. 80 na části Zlínska a Uherskohradišťska nerozhodlo, lidé budou volit příští pátek a sobotu znovu.

Článek

První kolo skončilo v sobotu ve 14 hodin, k urnám přišel nízký počet voličů, volební účast v prvním kole činila 23,33 procenta.

Kunčar postoupil se ziskem 23,36 procenta, když ho volilo 5363 voličů. Lukáš získal 16,52 procent hlasů, v absolutním počtu 3792.

Za Lukášem zůstala členka zlínského krajského zastupitelstva Milena Kovaříková (ČSSD) se ziskem 16,09 procenta hlasů.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Bývalý hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS)

Sledování volebních výsledků přitom nabídlo zajímavé okamžiky, kdy se pozice měnily ve prospěch tu Kovaříkové, tu Lukáše. Například v okamžiku, kdy bylo zpracováno 70 procent okrsků, byly šance zcela vyrovnané, Libor Lukáš a Milena Kovaříková měli shodně 15,52 procenta hlasů od 2301 voličů. Lukáš nakonec postoupil, když měl proti Kovaříkové o 97 hlasů navíc.

Na dalších místech skončili Pavel Talaš (Úsvit) 12,92 %, Jana Juřenčáková (nez.) 12,84 %, Radomír Rafaja (KSČM) 7,34 %, Zuzana Lapčíková (STAN+ZHN) 7,02 %, Jiří Remeš (Svobodní) 2,30 % a Luděk Maděra (Piráti) 1,56 %.

Druhé kolo voleb se uskuteční v pátek a v sobotu 17. a 18. ledna.

Druhé kolo se očekávalo

Předvolební prognózy okolnost, že se budou konat dvě kola voleb, předpokládaly. Také v předvolební anketě Práva mezi kandidáty na senátorský post pouze jeden z nich tipoval jednokolovou volbu, šest odhadovalo dvě kola voleb, dva se přímé odpovědi vyhnuli.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

V regionu se hlasuje o následníkovi po senátorském působení Tomia Okamury.

Okamura byl v obvodě zvolen senátorem na podzim 2012, v loňských předčasných parlamentních volbách se stal poslancem a senátorský mandát mu zanikl. V roce 2012 vzbudily senátorské volby v regionu zájem zejména proto, že Okamura se tu jako nezávislý utkal se zlínským hejtmanem z ČSSD Stanislavem Mišákem. V prvním kole senátorské volby v roce 2012 zde byla účast 42,85 procent. Ve druhém kole příležitosti spolurozhodovat o příštím senátorovi využilo 26,58 procenta zapsaných voličů. Druhé kolo voleb dopadlo 66,23 : 33,76 ve prospěch Okamury. Mišák v nynějších volbách nekandidoval.

Volební obvod 80 zahrnuje 79 měst a obcí. Nový senátor bude zvolen jen na zbytek mandátu, tedy do podzimu 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám