Hlavní obsah

Volba senátora za Okamuru lidi netáhne

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

V klidu, bez front před volebními místnostmi, bez mimořádných událostí a za takřka minimálního zájmu voličů pokračují ve volebním obvodě č. 80 v části Zlínska a Uherskohradišťska doplňovací volby do Senátu. Voliče nevyburcoval k většímu zájmu ani fakt, že ve volbách mají z devíti zájemců vybrat kandidáta, který v senátorském křesle vystřídá představitele hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamuru.

Foto: Jiří Růžička, Právo

O doplňovací volby je ve volebním obvodě v části Zlínska a Uherskohradišťska malý zájem.

Článek

Okamura byl v obvodě zvolen senátorem na podzim 2012. V loňských předčasných parlamentních volbách se stal poslancem a senátorský mandát mu tak zanikl.

Před dvěma lety vzbudily senátorské volby v regionu zájem zejména proto, že Okamura se tu jako nezávislý utkal se zlínským hejtmanem za ČSSD Stanislavem Mišákem. Ten letos nekandidoval.

Že lidé chodí málo, konstatovala po otevření volební místnosti v okrsku č. 5 v Napajedlech zapisovatelka volební komise Zdeňka Sukupová. Také předsedkyně komise v okrsku č. 8 v Otrokovicích Ilona Bahulová napočítala po prvních hodinách voliče sotva v desítkách.

Okamura loni na podzim překvapil, když za sebe na místo senátora navrhl jménem hnutí Úsvit otce své přítelkyně z Napajedel, lékaře Pavla Talaše. ČSSD nasadila do voleb bývalou krajskou radní Milenu Kovaříkovou, kterou těsně před volbami přijel podpořit předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka.

ODS vyslala jako svého kandidáta bývalého hejtmana Libora Lukáše. Za KDU-ČSL kandiduje starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. KSČM vybrala zlínského zastupitele Radomíra Rafaju. O senátorské křeslo se uchází i předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR Jana Juřenčáková, která byla v barvách STAN v regionu senátorkou před Okamurou. Nyní je zapsána jako kandidátka hnutí Nezávislých. STAN a Zlínské hnutí nezávislých nominovalo hudebnici Zuzanu Lapčíkovou, kterou podpořila i TOP 09 a také Strana zelených.

Česká pirátská strana nominovala bývalého pracovníka zlínského magistrátu, aktivistu Luďka Maděru ze Zlína. Za Stranu svobodných občanů se o mandát senátora pokouší usilovat živnostník z Otrokovic Jiří Remeš. Pokud nezíská nikdo z kandidátů přes padesát procent, proběhne druhé kolo voleb příští týden a rozhodne se mezi dvěma postupujícími z prvního kola. Nový senátor za obvod 80 bude zvolen na zbytek mandátu do podzimu 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám