Hlavní obsah

Zemanovy výhrady ke kandidátům jsou malicherné, zní z ČSSD

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek oznámí své připomínky ke kandidátům do vlády, které mu navrhl budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ty jsou však podle sociálních demokratů malicherné. Sobotka proto čeká od Zemana vyjádření o nezbytných ústavních krocích, kterými jsou jmenování premiéra a celé vlády.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman

Článek

Po pátečním jednání grémia ČSSD si Sobotka pozval do Lidového domu v Praze všechny ministerské kandidáty sociální demokracie. Grémium bylo velmi krátké, hlavním bodem jednání byly včerejší výroky prezidenta Miloše Zemana.

"Jeho výhrady vůči kandidátům považujeme za malicherné," řekl předseda Senátu Milan Štěch. Ten se spolu s šéfem Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem sešel se Zemanem už v úterý. Prezident tehdy předsedům obou komor parlamentu své výhrady k navrhovaným ministrům sdělil. Podle Štěcha směřovaly ke všem stranám koalice. [celá zpráva]

V poslední době se hovořilo o tom, že prezident, který zdůrazňuje požadavek odborného vedení resortů, má připomínky i osobního rázu především k sociálním demokratům Jiřímu Dienstbierovi a Lubomíru Zaorálkovi, lidovci Marianu Jurečkovi a Martinu Stropnickému (ANO). Podle některých médií má prezident výhrady také k Milanu Chovancovi (ČSSD).

Sobotka tlumočil prezidentovy výhrady

Sobotka v pátek sdělil jednotlivým kandidátům prezidentovy výtky, potvrdil kandidát na ministra školství Marcel Chládek.

„Předseda nás na schůzce informoval, že tyto výtky probral s každým kandidátem už předtím osobně. Mně nic neříkal,“ řekl Chládek.

I Jiří Dienstbier, kandidát na ministra pro lidská práva a podle informací médií „trn v oku“ prezidentovi Zemanovi, něco takového popřel. „Neměl jsem žádné separátní jednání. O prezidentských výhradách nebudu spekulovat, se zájmem si je dnes poslechnu. Neumím si představit, jaké podstatné výhrady vůči mé osobě by měly zaznít,“ řekl Dienstbier.

Připomínky nejsou fatální, tvrdí Zaorálek

Lubomír Zaorálek dodal, že nejde o fatální připomínky. "Do této chvíle jsme neslyšeli žádnou výhradu nebo se nerýsuje nic, co by působilo tak závažně, že by to vedlo nejen nás, ale i koaliční partnery k tomu, že by to (složení vlády) nějak přehodnocovali," řekl novinářům po grémiu Zaorálek.

„Nebyly to informace šokující, ani dramaticky nové. Stále říkám, že z hlediska odbornosti ministrů má rozhodující slovo premiér, role prezidenta je tu spíš od toho, aby se zabránilo excesům. Jako například v Rakousku, kde byl do vlády navržen kandidát s nacistickou minulostí. Tady rozumím, že prezident může zvednout hlas,“ řekl Zaorálek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Trojice stran má jasnou sněmovní většinu, podepsala koaliční smlouvu a shodla se na kandidátech do vlády. Hrad dosud dění nekomentoval.

Sobotka čeká na jmenování 76 dnů

Ve čtvrtek ale Zeman vedle termínu jmenování Sobotky premiérem oznámil, že celá vláda by mohla být jmenována do konce ledna.

Sobotka od páteční schůzky se Zemanem očekává "s vysokou pravděpodobností stanovení termínu pro nezbytné ústavní kroky prezidenta, tedy jmenování premiéra a následně celé vlády".

Šéf ČSSD na jmenování premiérem čeká včetně dneška již 76 dnů, což je v historii České republiky zatím nejdelší doba, která uplynula od sněmovních voleb, aniž byl prezidentem jmenován nový ministerský předseda.

Sociální demokraté již mají podle pátečního vyjádření šéfa klubu Romana Sklenáka zhruba osm desítek podpisů poslanců ke svolání mimořádné schůze Sněmovny. Ta by se mohla uskutečnit 21. ledna a poslanci by na ní mohli projednat zákon o státní službě.

Jeho projednání si dal jako jednu z podmínek prezident Zeman. Léta odkládaná norma má zabránit politizaci státní správy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám