Hlavní obsah

Hudeček po výslechu kvůli Blance: Nevím, o co policii jde, já to zachraňuji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) ve čtvrtek vypovídal na policii kvůli stavbě tunelového komplexu Blanka. Kriminalisté zkoumají rozhodnutí rady města o tzv. kategorizaci faktur ohledně vypořádání se společností Metrostav. Hudeček uvedl, že mu celé vyšetřování nedává smysl. Uvedl rovněž, že může jít o účelové zadání směřované ještě na jeho předchůdce Bohuslava Svobodu z ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Prahy Tomáš Hudeček

Článek

V nadsázce Hudeček uvedl příměr, podle něhož nalezl v parku bezvládné tělo ženy, které dává umělé dýchání, a následně je v podezření ze znásilnění.

„Mně to nedává celé smysl,” konstatoval Hudeček, který ani neví, jaký trestný čin policie prověřuje. Následně dodal, že má pocit z účelovosti celého šetření.

”Vyšetřuje to ÚOOZ České Budějovice. Já se mohu domnívat, že se jedná o účelové zadání ještě na tehdejšího primátora Svobodu, ale jsou to z mé strany pouze dohady a neověřené informace,” dodal.

Prahu čeká arbitráž s Metrostavem

Praha i Metrostav nyní míří k rozhodčímu soudu. Metrostav totiž v prosinci zastavil práce na tunelu a chce po hlavním městě zaplacení více než dvou miliard korun.

Arbitráž, za niž Metrostav zaplatil 16 miliónů korun, by měla skončit do čtyř měsíců. Její verdikt bude konečný a nebude možné se proti němu odvolat. Praha odmítla faktury proplatit s odůvodněním, že jsou dost možná neplatné.

Podle Hudečka se stavba prodražila především kvůli vícepracím, které byly objednány ještě v éře primátora Pavla Béma (ODS).

„Je nelogické, aby se po roce 2010, kdy už byla stavba téměř hotová, objednávaly další vícepráce. Vše bylo objednáno dříve a my to nyní musíme platit. Nechci se ale chovat nezákonně a proplácet peníze na základě nejspíš neplatných smluv,“ řekl loni v prosinci Hudeček. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz

Tunel Blanka

Hlavní město chce u rozhodčího soudu dosáhnout dílčího rozhodnutí, na jehož základě by mohly práce na tunelu pokračovat.

Průjezd tunelem BlankaVideo: Novinky

Blanka, která by nakonec měla přijít na 36 miliard korun, měla být pro řidiče otevřena letos koncem dubna. Zastavením prací se však termín odložil na neurčito.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka

Foto: Petr Horník, Právo

Členové strany TOP09 při čekání na výsledky předčasných voleb do poslanecké sněmovny. Michnův palác. Na snímku primátor Tomáš Hudeček

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Související články

Praha: Tunel Blanka je černá stavba

Smlouva mezi společností Metrostav a Prahou o výstavbě tunelového komplexu Blanka je podle stanoviska kontrolního odboru magistrátu od počátku neplatná. Hlavní...

Výběr článků

Načítám