Hlavní obsah

Falešní exekutoři okrádají vystrašené dlužníky

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podvodníci jdou po zadlužených lidech a zneužívají jejich strachu z exekutorů a vymahačů. Vyplývá to z četných upozornění, která vydala Exekutorská komora, Asociace inkasních agentur, i ze zpráv policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podvodníci se vydávají za falešné exekutory a vynucují si vstup do bytů. Šokované lidi děsí zabavením věcí, když okamžitě nezaplatí, nebo se na dálku přes e-maily vydávají za inkasní společnosti.

„Přibývá falešných exekutorů a podvodných vymahačů. Příčinou je i neznalost lidí. Identifikovat exekutorského vykonavatele lze sice poměrně jednoduše, jenže řada dlužníků se v rozrušení a pod tlakem výhrůžek nechá zmást,“ varovala Petra Báčová z Exekutorské komory.

Na sklonku roku Asociace inkasních agentur (AIA) varovala před vlnou podvodných e-mailových upomínek, žádající po adresátech zaslání kopií dokladů. V textu byla zmíněna Federace národních asociací inkasních agentur, nicméně šlo o podvrh, v němž figurovalo i smyšlené jméno JUDr. Jana Černého.

Podvodníci fikaně zvolili nižší částku smyšleného dluhu – 2400 korun. Je to totiž suma, kterou lidé velmi často skutečně dluží například za telekomunikační služby.

„Žádné kopie výpisů z účtů, občanských průkazů ani žádných dalších dokladů ale nikomu neposílejte!“ varovala mluvčí AIA Jana Tatýrková. Údaje lze totiž snadno zneužít k nasekání skutečných dluhů na vrub nic netušícího člověka.

Ukázkový případ

Ukázkový je již uzavřený případ šedesátileté ženy ze středních Čech, která řádně splácela regulérní půjčku. U dveří jí zazvonil třicetiletý muž, který se představil a prokázal průkazem soudního exekutora.

„Průkaz byl falešný, vyrobený z vizitky soudního vykonavatele, k ní muž přiložil svou fotografii a vše vložil do umělohmotného pouzdra,“ shrnula již uzavřený případ středočeská policie. Jenže takový falešný dokument laik na první pohled nepozná. Žena muže pustila dál do bytu s dalšími dvěma komplici.

Falešný exekutor podle všeho využil informací od svého známého, který lidem zprostředkovával nebankovní půjčky, především pak seniorům a lidem v exekucích, majícím nedostatečné příjmy na to, aby jim půjčili v bance.

Podvodník tak věděl, že žena má půjčku, a vyprávěl jí na první pohled přesvědčivou pohádku o tom, že mu má najednou uhradit zbytek této půjčky jednorázovou splátkou, na což si má vzít další půjčku, neboť ta stávající je již v exekučním řízení. Zároveň jí jako „zástavu“ sebral televizor a přehrávač.

„Holeček” stále uniká

S důchodkyní se domluvili, že ji dovezou k bankomatu, aby si vyzvedla 20 tisíc korun na úhradu vymyšlené exekuce. Žena ale během cesty k bankomatu zalarmovala policii a ta si na partičku počkala přímo v bytě seniorky. Většinou podvodníci ale tak snadno a rychle v klepetech neskončí.

Například ani na počátku prosince ještě nebyl policií zjištěn falešný exekutor vystupující pod jménem Marek Holeček, jehož řádění se provalilo loni v srpnu.

„Neznámý pachatel rozeslal obyčejnou listovní zásilkou fiktivní výzvy nazvané jako Poslední exekuční výzva před provedením fyzické exekuce podle § 47 odst. 1 OSŘ a tyto zásilky byly adresovány nejméně 1798 podnikajícím osobám na území ČR,“ sdělila policie.

Pachatel tak chtěl z lidí vylákat bezmála 20 miliónů. Zatím nikdo nebyl obviněn, takže ani nemusí být ještě konečné, kolik lidí a o kolik peněz v součtu skutečně obral.

Dostat navíc z falešných vymahačů peníze zpět je téměř nemožné. „Dlužník, který naletí nepravému exekutorovi, není prakticky nijak chráněn,“ potvrdila Exekutorská komora.

Reklama

Výběr článků

Načítám