Hlavní obsah

Kuba vzdal kandidaturu, v ODS před kongresem létají jiskry

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pár dní před kongresem ODS, který se koná 18. a 19. ledna v Olomouci, propukl mezi jejími představiteli boj. Proti pověřenému předsedovi Martinu Kubovi se ostře vymezil kandidát na šéfa, europoslanec Edvard Kožušník. Kuba zareagoval podobně a na kongresu kandidovat nebude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pověřený předseda ODS Martin Kuba.

Článek

„Rozhodl jsem se, že nebudu usilovat o žádnou pozici ve vedení,“ řekl Kuba Právu.

Kožušník ve středu novinářům sdělil: „Kdyby delegáti zvolili jako místopředsedu například Kubu, tak bych to položil. Kuba nedostal na sněmu v Písku jedinou nominaci.“

Kuba mu výpad vrátil slovy: „V posledních týdnech se začínají hlásit o funkce kandidáti, o kterých x let nikdo pořádně neslyšel, vezli se na lodi ODS, hezky schovaní na teplých místech, ale pádlo do ruky nevzali. Takoví kandidáti mají pro budoucnost ODS nulový přínos.“

Nejsme sexy jako kníže Karel

Kožušník šel ještě dál – podle něj nesmí v ODS po kongresu zůstat nikdo ze současného vedení. To se týká i Jana Zahradila, kolegy z europarlamentu. „Zahradil je ve vedení ODS už dvacet let, vždycky tam byl,“ podotkl. Zahradil je členem grémia jako šéf europoslanců ODS. Prvním místopředsedou ODS byl v letech 2002–2004.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec Edvard Kožušník na archivním snímku

Kožušník ODS zkritizoval slovy, že „není jednotná, není důvěryhodná, není srozumitelná, pro voliče zdaleka tak sexy jako třeba kníže Karel (Schwarzenberg)“.

Osm hladových let

ODS má podle něj „poslední šanci na reparát a potřebuje krizové vedení”. ”Je nemocná, ale víme, jak ji uzdravit.“ Kožušník už naplánoval „Projekt osmi hladových let“.

Zhruba tak dlouho podle něj potrvá, než se strana dostane z krize.

Europoslance přišel podpořit šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera. „Pan Petr Fiala má být místopředsedou ODS, protože je v ODS krátce a nemá charisma politického lídra. Může ale být dobrým ideologem,“ sdělil Právu Kubera k osobě bývalého ministra školství, který kandiduje na šéfa občanských demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám