Hlavní obsah

Náměstkyní na spravedlnosti by se mohla stát Hana Marvanová

– Praha

Kandidátka na ministryni spravedlnosti Helena Válková (ANO) by si ráda do úřadu přivedla bývalou političku a někdejší disidentku Hanu Marvanovou. Ta už podle Válkové nabídku předběžně přijala. Mohla by se stát náměstkyní. Uvedla to ve středu večer Česká televize (ČT).

Foto: Petr Horník, Právo

Právnička Hana Marvanová

Článek

"Pochopitelně, má pro to veškeré předpoklady, jak říkám, nejenom ty profesionální, ale i morální," řekla Válková na otázku, zda by Marvanová mohla být její náměstkyní. Marvanová by podle ČT mohla na ministerstvo nastoupit jako specialistka na občanské právo.

S Válkovou se Marvanová shoduje například v kritice loňské amnestie vyhlášené tehdejším prezidentem Václavem Klausem. Marvanová zastupuje část poškozených klientů zkrachované stavební společnosti H-System, jimž amnestie zkomplikovala možnost domoci se odškodnění.

Marvanová byla od počátku 90. let více než deset let poslankyní, postupně za Občanské fórum, ODS a Unii svobody. Od poloviny roku 2001 byla víc než rok předsedkyní Unie svobody-DEU. Se stranou se postupně rozešla, v září 2003 se vzdala poslaneckého mandátu. V době komunistického režimu se účastnila práce v disentu. Spoluzakládala Nezávislé mírové sdružení a strávila kvůli tomu několik měsíců ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám