Hlavní obsah

Vláda vyrazila jednat do Židlochovic a čelila protestujícímu důchodci

Právo, pko, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Židlochovice

Možná jedno z posledních zasedání absolvovala ve středu úřednická vláda v demisi premiéra Jiřího Rusnoka. Ministři tentokrát vyrazili z Prahy na výjezdní zasedání do Židlochovic u Brna. Na místním loveckém, běžně nepřístupném zámku projednávali například návrh novely služebního zákona. Před zámkem na ně čekal osamělý demonstrant.

BEZ KOMENTÁŘE: Vláda jednala v ŽidlochovicíchVideo: Právo

 
Článek

Vládní návštěva nechala Židlochovické naprosto v klidu, před vjezdem na zámek postávalo jen několik dětí jdoucích ze školy, které zaujaly policejní manévry. Výjimku pak tvořil důchodce, který si přinesl transparent s textem „U nás jste zbyteční!“.

„Mně na důchodu přidali pár korun, za které si koupím tak půlku chleba a dva rohlíky, ale sami si jezdí na výlety. Mohli přece klidně zasedat v Praze a neutrácet peníze,“ svěřil se rozhořčený důchodce.

Ministrům na zámku mezitím servírovali bažantí polévku a kachnu, k večeři je čekají například dančí medailónky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Před zámkem postával osamělý demonstrant, podle kterého nejsou v Židlochovicích ministři vítáni.

Služební zákon i jmenování profesorů

O služebním zákonu se mluví hlavně v souvislosti se jmenováním předsedy hnutí ANO Andreje Babiše ministrem financí vzhledem k jeho lustračnímu osvědčení. Prezident Miloš Zeman se totiž nechal slyšet, že dostatečnou garancí pro jmenování bude právě služební zákon v prvním čtení ve Sněmovně.

O normě se mluví také ve spojení s čerpáním peněz z evropských fondů. Od služebního zákona si politici slibují také například odpolitizování státní správy a zvýšení odpovědnosti úředníků za nezákonná rozhodnutí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Premiér Jiří Rusnok si pochvaloval útulné zámecké prostředí.

Debatovat měli ministři také o změně ve jmenování profesorů. Díky novele by už po případu, kdy Zeman odmítl jmenovat Martina C. Putnu profesorem, neměl do budoucna profesory jmenovat prezident, ale ministr školství.

Na pořadu dne bylo jednání o zvýšené podpoře pro investory, kteří zřídí pracovní místa v oblastech s vysokou nezaměstnaností. To by mělo pomoci vyřešit krizovou situaci v Moravskoslezském kraji.

Projednávat se měla i změna v mýtném pro kamiónovou dopravu, odvolání poloviny členů správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny jmenované za stát nebo vyhlášení půlmiliardového tendru na střežení armádních muničních skladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám