Hlavní obsah

Národní muzeum nemůže podepsat smlouvu na rekonstrukci

Právo, pko
Aktualizováno

Národní muzeum prozatím nemůže podepsat smlouvu na stavební část rekonstrukce historické budovy stojící v čele pražského Václavského náměstí. Předběžným rozhodnutím o tom rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na základě návrhu společnosti OHL ŽS, která se o třímiliardovou zakázku zajímala a byla z tendru vyřazena.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Národní muzeum

Článek

Brněnská OHL ŽS byla z tendru vyřazena. Muzeum to v minulosti vysvětlovalo tím, že její nabídka přišla až po lhůtě. Firma totiž svou nabídku doručila na špatnou adresu – recepci administrátora veřejné zakázky společnosti Gordion. Do rukou hodnotící komise se tak dostala pozdě.

Podle šéfa antimonopolního úřadu Martina Rafaje bylo předběžné opatření, kterým se Národnímu muzeu zakazuje uzavřít smlouvu na rekonstrukci hlavní budovy Národního muzea, vydáno 30. prosince na návrh firmy OHL ŽS. „Upozorňuji, že se nejedná o pozastavení tendru, zadavatel může nyní v zadávacím řízení pokračovat, nesmí pouze uzavřít smlouvu s vybraným uchazečem, až bude nejvýhodnější nabídka vybrána,“ konstatoval Rafaj.

„Úřad by musel ve správním řízení nejprve zjistit nezákonný postup na straně zadavatele, pak by mohl zrušit některé úkony zadavatele nebo i celé zadávací řízení. Ale o tom je nyní předčasné hovořit. Předběžným opatřením se jen předchází situaci, aby zadavatel neuzavřel smlouvu dřív, než bude rozhodnutí Úřadu ve věci vydáno,“ dodal Rafaj.

Historická budova muzea je uzavřena od července 2011. Muzeum obdrželo 18. listopadu v rámci výběrového řízení na zhotovitele stavební části rekonstrukce sedm nabídek, které v příštích měsících posoudí členové komise ustanovené českou vládou. Hodnota zakázky je téměř tři miliardy korun včetně DPH. Realizace má trvat 42 měsíců.

Znovuotevření v roce 2018

Přípravná fáze rekonstrukce skončila začátkem loňského roku a stála 548 miliónů korun. Šlo o náklady na stěhování, sanace, dokončování depozitářů v Terezíně i úpravy budovy bývalého federálního parlamentu. Další výběrové řízení bylo vypsáno na restaurování soch a mobiliáře. Během letošního roku budou vybráni architekti nových expozic – na jejich přípravu je určeno půl miliardy korun. Muzeum má být otevřeno v roce 2018, kdy oslaví 200 let existence.

Historickou budovu Národního muzea v Praze začátkem prosince 2013 opustily poslední sochy a busty, tvořící významnou část její vnitřní umělecké výzdoby. Specialisté převezli celkem 14 soch a 62 bust, které představují významné osobnosti české historie, vědy a kultury, na odborná pracoviště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám