Hlavní obsah

Lékaři předpokládají, že nemocných kvůli teplotám nad nulou přibude

Chřipka, záněty horních cest dýchacích provázené kašlem a rýmou, to jsou nejčastější nemoci, které každoročně v této době trápí návštěvníky ordinací. I letošní počasí by mohlo jejich zdravotní stav zhoršit. Zatím je i díky dlouhým svátkům a na ně navazujícím dovoleným klid. Vše by se ale mohlo během pár dnů změnit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Žádný nárůst, ať už zánětů horních cest dýchacích, či viróz, jsem dosud nezaznamenal. Uvidíme ale, co udělá na toto období naprosto nezvyklé počasí v příštích dnech. Myslím, že to teprve přijde. Dosud totiž kolektivy, v nichž se nemoci obvykle rychle šíří, byly roztrhané, a to pracovní i školní. Mám samozřejmě na mysli právě uplynulé období svátků,“ řekl Právu praktický lékař z Olomouce Oto Košta.

Ordinace se naplní tento týden

Stejnou zkušenost má i vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Hana Tkadlecová, ani u nich chřipku zatím nezaznamenali.

„Teď se to ještě nedá odhadnout, protože vánoční prázdniny ve školách končí, takže čekám, že ordinace se teprve začne plnit. Od kolegyně, která sloužila na dětské pohotovosti, vím, že přes svátky přibylo hodně případů laryngitidy u předškolních dětí, ale jakákoliv epidemie chřipky nebo skokový nárůst angíny rozhodně zatím zaznamenány nebyly,“ řekla Právu pardubická lékařka Zora Večeřová.

Nemocnice: Nejhorší byl podzim

Ani v hlavním městě to i přes neobvykle vysoké zimní teploty na epidemii respiračních chorob nevypadá.

„Samozřejmě pokud je v zimě teplo, tedy podobně jako v posledních dnech, kdy jsou poměrně vysoké teploty, šíří se více respirační choroby,“ sdělil Právu primář pneumologické kliniky motolské nemocnice František Petřík.

„Ale my jako nemocnice jsme v posledních dnech ani týdnech nezaznamenali růst počtu pacientů s respiračními chorobami. Nejhorším obdobím byl, a podle praxe většinou je, podzim,“ dodal primář František Petřík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám