Hlavní obsah

Krčál přijal nabídku vést ministerstvo práce a sociálních věcí

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Petr Krčál přijal nabídku předsedy ČSSD a pravděpodobného příštího premiéra Bohuslava Sobotky na vedení ministerstva práce a sociálních věcí. Oba muži se setkali k jednání v neděli po poledni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Krčál přichází na setkání s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Článek

„Debata byla širší. Dostal jsem nabídku k řízení resortu ministerstva práce a sociálních věcí a současně jsme s panem předsedou projednávali i sporné otázky, které na tom resortu jsou, a další priority. Po první části schůzky jsem mu řekl, že nabídku k řízení tohoto resortu přijímám,” řekl odpoledne Krčál.

Důležité je pro něj v současné době to, aby byl stabilizován systém výplaty sociálních dávek. O rozpočtu resortu práce se zatím se Sobotkou nebavili, naopak už promýšlí, koho by si s sebou vzal do týmu na ministerstvo. Konkrétní jména však sdělovat nechtěl.

„Určitou část problematiky jsem víc jak pět let dělal na kraji Vysočina, kde řídím sociální věci a rodinnou politiku, takže bych využil i tyto zkušenosti,“ uvedl po jednání se Sobotkou Krčál, který je radním na Vysočině.

Sám už prý má východisko z této situace. „Řešení spatřuji v systému, který fungoval a s kterým jsme měli dobré zkušenosti na úrovni krajů, a to byl OK systém.”

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Krčál přijal nabídku stát se ministrem práce

Sobotka: nebude to mít jednoduché

„Petr Krčál je seriózní kandidát na pozici ministra práce a sociálních věcí ve vládě, kterou připravuje vznikající koalice. Musím říct, že to nebude mít vůbec jednoduché, protože ministerstvo je do značné míry poničeno bývalým působením pana ministra Drábka z TOP 09.“

S Krčálem prý probrali detaily resortu práce a shodli se na tom, že prioritou bude aktivní politika zaměstnanosti a rekonstrukce úřadu práce. V následujících dnech chce Sobotka intenzivně komunikovat také s dalšími navrhovanými kandidáty, zejména o situaci v resortech, na které jsou navrženy. „Je důležité, aby ministři přicházeli a věděli, že je čekají nášlapné miny, s kterými se budou muset vypořádat,“ uvedl.

Zopakoval, že nyní je na tahu prezident, o němž ale předpokládá, že bude jednat bez zbytečného odkladu. Sám Sobotka je přesvědčen, že koalice odpracovala, co bylo možné odpracovat.

S prezidentem by se měl po pondělním podpisu koaliční smlouvy sejít. Zatím prý ale nemá domluvený termín. „Budu chtít panu prezidentovi předat exemplář koaliční smlouvy jako potvrzení, že my jsme připraveni a teď je na tahu prezident republiky,“ nastínil.

Reklama

Výběr článků

Načítám