Hlavní obsah

Nebuďme otrávení a přijměme odpovědnost, nabádal Schwarzenberg v Tříkrálovém projevu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v neděli v Tříkrálovém projevu varoval před otrávenou netečností společnosti. Je podle něj třeba přijmout odpovědnost a probudit rozum a morálku. Schwarzenberg odmítl všeobecný negativismus a připomněl, že nemáme právo přehlížet pozitiva.

Tříkrálový projev Karla Schwarzenberga Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Schwarzenberg připustil, že tuzemská politická scéna „nestojí za řeč“ a on sám je často otráven, že se nám „nedaří pohnout dopředu“. Zároveň však připomněl pozitivní vývoj, který se zemi podařil.

Vyzdvihl zejména svobodu. „O svobodu musí svést každá generace vlastní zápas,” připomněl Schwarzenberg potýkání se předešlých generací. V této souvislosti zdůraznil potřebu přijmout odpovědnost za své počínání. „Bez odpovědnosti není svoboda,” dodal a připomněl, že v loňském roce došlo k některým událostem, jež mohou svobodu narušit.

Náš problém se jmenuje krajně nejistá budoucnost a jeho řešení je probuzení rozumu a morální obroda
předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Společnost by proto neměla setrvávat v „otrávené netečnosti”. Ekonomickou krizi podle něj nevyřeší „finanční kejkle, ale úsporný režim a práce”. „Musíme pracovat a na čas se trochu omezit,” dodal. Politickou krizi pak nevyřeší populisté.

„Musíme se vrátit ke svému logickému úsudku,” odtušil na margo krize myšlení.

„Náš problém se jmenuje krajně nejistá budoucnost a jeho řešení je probuzení rozumu a morální obroda,” konstatoval Schwarzenberg, který citoval i bývalého prezidenta Václava Havla slovy o „odpovědnosti k řádu bytí”.

„Pojďme do toho,” uzavřel Schwarzenberg své poselství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám