Hlavní obsah

Zeman poobědval s Rusnokem, manželka premiéra tradičně nepřišla

Lány

Prezident Miloš Zeman v pátek na tradičním novoročním obědě přivítal předsedu vlády v demisi Jiřího Rusnoka. Rusnok na rozdíl od hlavy státu dorazil bez manželky, která se omluvila.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman poobědval na zámku v Lánech s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem.

Článek

Pro Zemana šlo o první novoroční oběd ve funkci prezidenta. Setkání, jehož se účastnila i první dáma Ivana Zemanová, trvalo zhruba dvě hodiny. Menu sestávalo ze šunky od kosti, domácího hovězího vývaru s játrovými knedlíčky, konfitované kachny se šťouchanými brambory a zelím. Jako dezert se podával créme brûlée a zmrzlina.

Zemanův předchůdce Václav Klaus zval na novoroční obědy také předsedy vlád i s jejich manželkami. Loni však tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) pozvání odřekl s poukazem na vážné rodinné důvody. Nečas se se svou tehdejší manželkou Radkou později rozvedl.

V podobné situaci byl před ním i jeho předchůdce Mirek Topolánek (ODS), který na novoroční obědy docházel bez manželky Pavly, s níž se taktéž posléze rozvedl.

Klaus poté kromě premiérů zval na obědy předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny. Loni se setkal se šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) a předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám