Hlavní obsah

Zbraně do rukou diplomatů nepatří, tvrdí Kmoníček

Právo, rsk

Vyšetřovatelé nalezli ve čtvrtek v budově budoucí palestinské ambasády v Praze, kde den před tím na následky výbuchu zahynul palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, neevidované zbraně. Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček má jasno: zbraně do rukou diplomatů nepatří. Řekl to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

Článek

Palestinskému velvyslanci exploduje trezor, další den policisté objeví v rezidenci nedeklarované zbraně. Jak se na to jako ředitel zahraničního odboru Hradu díváte? Nejde o porušení Vídeňské konvence?

Zbraně do rukou diplomatů nepatří. Otázkou samozřejmě je, kdy a jakou cestou se vůbec do rezidence dostaly. Právě odpověď na otázku, jakým způsobem prošly územím ČR na palestinské území, kterým je legálně vzato budova jejich zastupitelského úřadu i rezidence, bude i onou odpovědí, zda byla překročena platná zákonná ustanovení.

Jsou sejfy opatřené výbušninou běžné? Pokud tam byla kvůli zničení dokumentů, proč byla nálož tak silná, že velvyslance smrtelně zranila?

Běžné nejsou, rozhodně ne v české či evropské diplomatické službě, a ostatní otázky jsou pro české a palestinské složky, které incident vyšetřují.

Co byste řekl spekulaci, že palestinští diplomaté v Praze by mohli plnit roli mezičlánku při kontaktu s některými islámskými ozbrojenými skupinami?

Praha není na mapě oblíbených míst ozbrojených skupin, ať už islámských, či jiných, nijak vysoko. Chybějí zde pro to podmínky, například nějaká část domácí komunity, která by myšlenkově odešla z hlavního proudu islámu do radikálního spektra. Jsme tomu rádi, a proto děláme dost, aby tomu tak bylo i nadále. I z tohoto důvodu si osobně nemyslím, že by právě palestinští diplomaté v Praze byli podobnými úkoly pověřováni, a poznal jsem v minulých dvaceti letech většinu z nich osobně.

Nakolik by se o případ měly zajímat české tajné služby a nakolik kauza bude zajímat ty ze zahraničí?

Smrt velvyslance, navíc podobným způsobem, je něčím tak výjimečným, že zpravodajská služba, kterou by to nezaujalo, není hodna svého jména.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám