Hlavní obsah

V pražské zoo po operaci zemřel orangutan Padang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Smutnou zprávu hlásí Zoo Praha – v neděli krátce po půlnoci zemřel orangutaní samec Padang. Zkolaboval po nevyhnutelné operaci, kterou v sobotu dopoledne prováděl tým humánních chirurgů. Padang trpěl gastrointestinálními problémy. Orangutan sumaterský je jedním z nejohroženějších lidoopů planety.

Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Orangutaní samec Padang

Článek

Podle ředitele zoo Miroslava Bobka lékaři při operaci našli a odstranili příčinu Padangových obtíží – srůst v břiše, který zaškrtil část tlustého střeva. Po půlnoci ovšem Padang přes veškerou péči zkolaboval.

„Chovatelé a veterinář, kteří u něj drželi službu, jej masáží srdce ještě udrželi při životě a zajistili jeho převoz na veterinární JIP. Ani tam se však Padanga navzdory mnohahodinovému úsilí nepodařilo udržet při životě. Oživovací pokusy skončily po čtvrté hodině ranní,“ uvedl na svém facebookovém profilu Bobek s tím, že víc se pro orangutaního samce udělat nedalo.

Padangovi bylo čtrnáct let a byl otcem mláděte, které se narodilo čtyřiadvacetileté samici Mawarletos v únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám