Hlavní obsah

Zima se pomalu vkrádá do Česka, meteorologové očekávají příchod mrazů

Novinky, mif

Vánoční svátky byly letos nebývale teplé, padlo hned několik teplotních rekordů. Podle meteorologů se ale v nadcházejících týdnech bude rtuť v teploměrech pohybovat spíše pod nulou. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který meteorologové zveřejnili v sobotu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po mírně až silně teplotně nadprůměrném týdnu v období Vánoc předpokládáme, že počasí v příštích čtyřech týdnech bude odpovídat dlouhodobým průměrům s možností přechodného výraznějšího vpádu studeného vzduchu ve třetím až čtvrtém týdnu (13. až 26. ledna),“ uvedli meteorologové.

Ochlazovat by se mělo začít už začátkem příštího týdne. „Zvlněná studená fronta postupuje zvolna přes Německo k východu a začne ovlivňovat počasí na západě Čech,“ konstatovali meteorologové.

V nadcházejícím týdnu by se v globálu přesto měly nejvyšší denní teploty stále ještě pohybovat mezi třemi a sedmi stupni. Pod nulu by ale mohla rtuť v teploměrech klesnout už koncem příštího týdne.

Srážky by se měly během ledna pohybovat v normálu, první týden nového roku bude především oblačno až zataženo, ojediněle mlhy.

Průměrná teplota v Česku od 30. prosince do 26. ledna v letech 1981 až 2010 byla -1,6 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 36 milimetrů. Průměrné hodnoty jsou pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám