Hlavní obsah

Zeman chválil svůj protidluhový fond, lidé do něj ale přisypávají po korunách

– Praha
Právo, tin

Jako jeden ze slibů, který se mu po nástupu do funkce podařilo splnit, uvedl prezident Miloš Zeman také nadační fond na splácení státního dluhu, do kterého přispívá třetinou svého platu, tedy 60 tisíci korunami. Projekt se ale rozjíždí jen velmi pomalu, na účtu fondu se za půl roku do čtvrtka sešlo 715 860 korun. Zhruba polovina tedy pochází od Zemana. Státní dluh ke konci června činil 1,678 biliónu korun.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident Miloš Zeman odpovídá na otázky lidí ve Znojmě.

Článek

V posledních týdnech se k němu podle Zemana připojují občané i podniky. „Přál bych si, aby se tento fond stal jakousi analogií sbírky na podporu a pomoc republice, i když vím, že snižování zadluženosti je především úkolem vlády a její hospodářské politiky,“ dodal.

Peněz na účtu přibývá po drobných: lidé přispívají stokorunovými až tisícovými částkami. Nejaktivnějším přispěvovatelem je občan Pavel Drs, který několikrát týdně přispívá částkou 1,50 Kč.

Zeman chtěl „vydírat” firmy, zatím platí hlavně Mynář

Prezident představil nadační fond na splácení státního dluhu v červnu. Tehdy chtěl motivovat podnikatele, aby do něj přispívali. V nadsázce mluvil dokonce o „vydírání“ podnikatelů, kteří s ním budou chtít jezdit na zahraniční cesty.

„Až budou chodit různí lidé a říkat – já bych potřeboval, abyste mě zařadil do podnikatelské mise, nebo já bych potřeboval, abyste se za nás přimluvil – v tomto případě přistoupím k vydírání, protože státní dluh je nás všech, ne jen dolních 10 miliónů,“ řekl tehdy Zeman.

Podle údajů na stránkách prezidentskyfond.cz přispívá desetitisícovými částkami hradní kancléř Vratislav Mynář (SPOZ). Zatím největší dar, sto tisíc korun, nedávno přihodila developerská společnost Tekoo Reality z Uherského Brodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám