Hlavní obsah

Sobotka půjde za Zemanem s návrhem vlády až po Novém roce

Praha

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka půjde za prezidentem Milošem Zemanem s návrhem na obsazení vlády krátce po Novém roce, řekl ve čtvrtek prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, konkrétní termín ale neuvedl. Původně se měla schůzka uskutečnit ještě do konce roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na brífinku po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Zároveň se až po Novém roce sejde grémium ČSSD. Mohlo by to být 6. ledna, řekl ve čtvrtek mluvčí strany Martin Ayrer. Na grémiu chce Sobotka s užším vedením strany probrat možné kandidáty na ministry za ČSSD. Až následně má Sobotka zamířit na Pražský hrad, aby o personálním složení budoucího kabinetu jednal s prezidentem.

Zástupci vznikající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se o víkendu dohodli, že koaliční smlouvu podepíší na Tři krále. Do té doby se už zřejmě nesejdou. Lidovci už své kandidáty na vládní posty oznámili, u ANO zůstávají otazníky nad možným ministrem dopravy. Sociální demokracie zatím o jménech oficiálně nemluvila.

Sobotka může s některými jmény u Zemana narazit

Za ČSSD by v kabinetu mohli usednout místopředsedové Milan Chovanec (vnitro) a Lubomír Zaorálek (zahraničí), dále členové stínové vlády Jan Mládek (průmysl a obchod), Marcel Chládek (školství) a Svatopluk Němeček (zdravotnictví). Nejasná je situace kolem ministerstva práce a sociálních věcí, stínový ministr Roman Sklenák je totiž předsedou poslaneckého klubu. ČSSD má mít rovněž ministra bez portfeje pro legislativní radu vlády, problematiku lidských práv a rovných příležitostí. Křeslo by mohl obsadit senátor Jiří Dienstbier.

Prezident Miloš Zeman už dříve připustil, že by některé kandidáty na ministry nemusel jmenovat. Hlava státu chce, aby ministerstva řídili lidé s dostatečným odborným zázemím. Zeman by podle svých dřívějších vyjádření nemusel souhlasit například s Martinem Stropnickým na postu ministra obrany. Spekuluje se také o jeho neochotě jmenovat ministrem zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Sobotka ale věří, že Zeman nebude mít výhrady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám