Hlavní obsah

Vítr hrozí i na východě Čech, meteorologové rozšířili varování

Právo, Novinky, tom, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr v následujících hodinách hrozí nejen na Moravě a ve Slezsku ale také ve východních Čechách a na Vysočině. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu dopoledne rozšířil varování.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

O svátcích hasiči vyjížděli hlavně k popadaným stromům.

Článek

Silný vítr bude foukat dnes a ve čtvrtek. Bude dosahovat rychlosti v nárazech až 75 kilometrů v hodině, v oblastech Jeseníků a Beskyd to ale v nárazech může být až 110 kilometrů v hodině.

Výstraha platí pro Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský, Jihomoravský a Pardubický kraj a pro Vysočinu.

Více než 100 zásahů

Moravu a Slezsko trápí vítr už druhý den. O Štědrém dni museli moravskoslezští hasiči zasahovat víc než stokrát. Silný vítr je pak zaměstnával i na Boží hod vánoční.

„Do středeční 18 hodiny jsme zasahovali celkem u 123 událostí. Z toho celkem 91 událostí souvisí s odstraňováním následků silného a nárazového větru. Podobně jako včera, i dnes patří mezi nejpostiženější okres Frýdek-Místek, kde jsme museli zasahovat 51 krát a Novojičínsko s 24 případy,“ popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru v Moravskoslezském kraji Marek Gašparín a dodal, že také 1. svátek Vánoční se obešel bez zranění.

Hasiči odstraňovali především popadané stromy a větve ze silnic, zasahovali u poškozených elektrických vedení, uvolněných střešních krytin nebo poškozených konstrukcí střech.

Výstraha ČHMÚ před silným větrem platí pro území Moravskoslezského kraje až do čtvrtečních 16 hodin.

Výjezdů ve středu neubývá

Silný vítr foukal i v Olomouckém kraji, na Jesenicku a na Šumpersku. Hasiči v úterý i ve středu likvidovali hlavně popadané stromy. „Nikdo však nebyl zraněn,” sdělila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Ve Zlínském kraji se situace se silnými poryvy větru nelepšila ani ve středu. Od půlnoci do třinácté hodiny vyjížděli k jednatřiceti novým případům, většinou se jednalo o popadané stromy na silnici a na elektrické vedení.

„Vážnější případ jsme řešili v Malenovicích u Zlína, kde jsme ve středu dopoledne likvidovali strom, který spadl na vysoké napětí,“ poznamenal mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám