Hlavní obsah

Bezdomovcům o svátcích uvaří kuchaři, kteří hostili Travoltu

Právo, vor

Alespoň o vánočních svátcích se budou moci bezdomovci v Karlových Varech cítit jako hosté luxusního Grandhotelu Pupp. V jeho kuchyni, kde jinak vznikají perly gastronomie, na kterých si při filmových festivalech pochutnávají hvězdy světového filmového plátna včetně například letos Johna Travolty či dříve Roberta Reforda, jim totiž uvaří na čtvrtou adventní neděli čočkovou polévku a hovězí guláš.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Cukrářky GH Pupp při práci.

Článek

Na Štědrý den pak lidé bez domova dostanou vydatnou, a hlavně horkou bramborovou polévku s kořenovou zeleninou.

„Vařili jsme pro klienty Armády spásy v Karlových Varech již několikrát,“ uvedla ředitelka Grandhotelu Pupp Andrea Pfeffer-Ferklová. „Letos poprvé pořádáme akci společně s obchodním domem Makro, který dodá pro vaření suroviny. Kromě Armády spásy poveze jídlo do Centra pomoci v karlovarské městské čtvrti Stará Role,“ konstatovala Ferklová.

„Vybíral jsem menu ze snadno dostupných surovin. Nemohlo se navíc jednat o extrémně složité jídlo, když se bude podávat v umělohmotných miskách na ulici bez jakéhokoliv dalšího servisu. Vyloučili jsme smaženého kapra a bramborový salát, protože jsme si říkali, že bude lepší připravit teplé jídlo, které spíše zahřeje,“ uvedl šéf kuchař Radek Kotlán.

„Pro čtvrtou adventní neděli 22. prosince jsme vybrali čočkovou polévku s bramborem a párkem. K tomu hovězí guláš s chlebem,“ prozradila ředitelka hotelu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Řezník GH Pupp Jan Brůža

„O Vánocích pak připravíme bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a chlebem,“ konstatovala Ferklová. „V neděli budeme vařit zhruba 70 porcí a v úterý na Štědrý den dalších 50 porcí,“ upřesnil Kotlán. „My budeme jídlo pouze připravovat a pak jej odvezeme do Armády spásy a zmiňovaného centra, kde zajistí jeho distribuci,“ podotkla Ferklová.

„Jídlo budeme vydávat zdarma,“ uvedl mluvčí Armády spásy Martin Čop s tím, že v neděli se bude menu vydávat přímo v jídelně centra sociálních služeb v Nákladní ulici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

John Travolta s typickým gestem divákům v Karlových Varech zatančil.

„Na Štědrý den pak osobám v nouzi na ulicích, tedy u horního karlovarského nádraží a u Kulturního a společenského centra v Chodově na Sokolovsku,“ doplnil Čop.

„Pomoc hodnotíme vysoce tím více, že nám byla nabídnuta ze strany GH Pupp bez naší předchozí žádosti. Velmi si vážíme i partnerství GH Pupp v oblasti materiální pomoci, týká se to konkrétně například mýdla, šamponů nebo ručníků. Velmi rádi bychom v tomto partnerství pokračovali,“ uzavřel Čop.

O Vánocích bude pro klienty Armády spásy zajištěna štědrovečerní večeře z více než 11 tisíc korun, které darovala na tyto potřeby farnost u kostela Maří Magdalény v Karlových Varech.

Reklama

Výběr článků

Načítám