Hlavní obsah

Silnice v Česku namrzají a kloužou, opatrnost je na místě

Aktualizováno

Meteorologové varují před problémy na silnicích, které motoristy doprovázejí prakticky po celé České republice. Silnice namrzají, na některých vozovkách jsou i zbytky rozbředlého či zledovatělého sněhu, sjízdnost vyžaduje od řidičů zvýšenou opatrnost.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Silnice na mnoha místech namrzají. Ilustrační foto

Článek

Sever Čech: sníh, mlhy, námraza

Většina silnic na severu Čech je mokrá po chemickém ošetření. V Ústeckém kraji dopravu komplikují mlhy, především na Litoměřicku, vyskytují se také na Děčínsku a Ústecku.

V části Libereckého kraje - na Jablonecku a inertně udržovaných úsecích na Semilsku - je na vozovkách nižších tříd ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na chemicky ošetřovaných vozovkách II. a III. tříd na Semilsku jsou zbytky rozbředlého sněhu.

Vysočina: námraza a mlhy

Na Vysočině si řidiči musejí dávat pozor na lokální námrazu a mlhy. Na Žďársku jsou v lesních úsecích zbytky sněhu po prohrnování, silnice místy namrzají. Správa a údržba silnic varuje před padáním větví přetížených jinovatkou. Vozovky jsou v kraji většinou mokré, se zvýšenou opatrností sjízdné. Mrznoucí mlha se vyskytuje také na Pelhřimovsku a Třebíčsku. Dálnice D1 je sjízdná bez omezení.

Olomoucký kraj: zvýšená opatrnost na severu kraje

Na zvýšenou opatrnost by měli řidiči stále dbát na silnicích na severu v Olomouckém kraji. Cesty, které měly tendenci namrzat, jsou již posypány. Většinou jsou holé a mokré, teploty se v regionu drží kolem nuly.

Na Prostějovsku ponechali silničáři varování ve vyšších polohách, kde mohou z důvodu silné námrazy padat větve ze stromů. Na Jesenicku se drží teplota na nule a je jasno beze srážek. Silnice prvních a druhých tříd jsou po chemickém posypu nyní holé a mokré.

Na Olomoucku by měli řidiči dbát zvýšené opatrnosti v oblasti Šternberska, kde jsou nyní cesty holé a mokré. Naopak na Přerovsku jsou silnice podle hlášení správců cest sjízdné bez omezení, v regionu se však místy drží mlha.

Zlínský kraj: mlha a zbytky sněhu

Ve Zlínském kraji, především na silnicích nižších tříd, počítejte s mlhou. V horských oblastech Vsetínska na cestách navíc stále leží zbytky zledovatělého sněhu. Ve vyšších polohách Vsetínska jsou cesty druhých a třetích tříd většinou holé, vlhké a sjízdné se zvýšenou opatrností.

Střední Čechy: ledovka na Rakovnicku a Benešovsku

Vozovky ve Středočeském kraji jsou většinou vlhké nebo mokré po chemickém ošetření. Na Benešovsku a Rakovnicku také mohou silnice klouzat. Vyplývá to z informací policie a Ředitelství silnic a dálnic.

Silničáři doporučují opatrnost na dálnici D8, rychlostních silnicích R4, R6, R7 a R10 a na většině silnic nižších tříd. Policisté upozorňují na ledovku na silnici 223 a 229 mezi Pavlíkovem a Rakovníkem a na silnici 112 u obce Struhařov na Benešovsku.

Jih Moravy: mlha a náledí

Pozor by si měli dát řidiči ve všech okresech Jihomoravského kraje. Dopravu komplikuje mlha, která způsobuje na mnoha místech náledí a snižuje viditelnost. Sjízdnost je na většině silnic na stupni tři, tedy sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Hustá mlha je také na dálnici D2, která vede z Brna směrem na Bratislavu. Hasiči vyjížděli od brzkého rána zatím k šesti dopravním nehodám. Na silnice vyjely také sypače, které posypávají lokální náledí.

Reklama

Výběr článků

Načítám