Hlavní obsah

Stromy a stožáry vysokého napětí na Vysočině pod námrazou nevydržely

Pod tíhou námrazy spadlo na Vysočině několik stromů a sloupů vysokého napětí. Kvůli tomu jsou uzavřeny dvě silnice na Třebíčsku a Žďársku a bez elektřiny zůstává část obyvatel dvou obcí u Velkého Meziříčí.

Foto: František Kšajt, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kvůli silné námraze a poškození elektrického vedení byly ve čtvrtek kolem 19.00 bez proudu podle odhadu energetiků asi tři čtvrtiny domácností Velkého Meziříčí na Žďársku s 11 700 obyvateli. Během hodiny energetici zajistili dodávky z jiných trafostanic.

"Bez proudu je však pořád asi 200 odběrných míst v obcích Křelov a Ruda u Velkého Meziříčí. Dělníci pracují na opravách poškozeného vedení. Částečné výpadky přes den ale nemůžeme vyloučit. Je tam pořád mlha a namrzá to," řekl v pátek ráno mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Dodávka elektrického proudu by podle něj mohla být obnovena dnes odpoledne.

Popadané stromy brzdí dopravu

Hasiči už zasahovali na několika místech na Třebíčsku a Žďársku u popadaných stromů. Bez komplikací nebyl ani provoz na železnici. V 05.30 padl strom do kolejiště mezi Sedlejovem a Třeští na Jihlavsku. Provoz na trati se podařilo obnovit krátce po 06.00.

Podle Petra Klimeše z krajského dispečinku silničářů jsou po pádu stromů a sloupů elektrického vedení stále uzavřeny silnice mezi Vlčatínem a Horními Heřmanicemi na Třebíčsku a mezi Rudou a Velkou Bíteší na Žďársku.

Na Vysočině je zataženo, místy mlhy, teploty se pohybují od dvou do pěti stupňů Celsia pod nulou. Podle meteorologů budou i během dne místy mrznoucí mlhy, zejména na východě kraje. Ojediněle se objeví slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení s tvorbou slabé ledovky. Večer místy částečné protrhávání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám