Hlavní obsah

Černý Petr zbude na Zemana, o profesorech bude s rektory jednat on

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ministr školství v demisi Dalibor Štys si nechce nechat v rukách horký brambor v podobě jmenování nových profesorů, a proto nejspíš po Novém roce pošle na Hrad prezidentovi k podpisu 77 čekajících návrhů. Černého Petra tak bude držet Miloš Zeman. Ten se podle informací Práva chystá jednat s ministrem i rektory na jejich žádost. Zdá se tedy, že se ledy pohnuly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Na rozhodnutí Zemana totiž bude, zda návrhy podepíše, nebo nechá nové profesory čekat na dekret další měsíce do případného schválení novely vysokoškolského zákona. Ta má tuto pravomoc přenést na ministra.

Hrad zatím nic nedostal

„Chci vyvinout maximální snahu k tomu, abychom se s panem prezidentem dohodli tak, aby nedošlo ke zdržení některých procedur,“ řekl včera Právu Štys. Připustil, že pokud se nedohodnou, jiné řešení mu nezbyde a návrhy na Hrad pošle.

„V takovém případě se budu muset chovat jako státní úředník a návrhy poslat,“ prohlásil s tím, že věří v dohodu s prezidentem.

Postavení státního úředníka zmínil Štys v narážce na fakt, že jako ministr musí konat podle zákona. A ten stanoví, že návrhy na jmenování profesorů zasílá resort školství prezidentské kanceláři.

Zeman vyčkává

Zeman zřejmě nyní čeká na ministrův postup. Alespoň tomu nasvědčuje vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

„Ministr školství zatím žádné návrhy na jmenování profesorů nepředal,“ řekl Právu mluvčí. Dodal, že Zeman přijme ministra začátkem ledna a o problému budou jednat. „Pan prezident také vyhověl přání rektorů a v polovině příštího měsíce se s nimi setká,“ uvedl Ovčáček.

Zeman tak zareagoval na žádost České konference rektorů, jejíž představitelé nesouhlasí s tím, aby místo prezidenta jmenoval profesory ministr. Právě kvůli odporu Zemana k jmenování profesorů, což označil za monarchistický přežitek, připravil ministr novelu vysokoškolského zákona, která má pravidla změnit.

A kvůli chystané změně zákona také stále „syslí“ v šuplíku návrhy na jmenování nových profesorů.

Plán může narazit ve Sněmovně

Ve středu Štys vládě navrhl, aby změnu neschvalovala a dala mu čas do konce března na předložení komplexní novely zákona, nikoli jen o jmenování profesorů.

„Budeme se snažit připravit změnu co nejrychleji,“ potvrdil Štys s tím, že obsahovat by měla především posílení postavení profesorů v systému vysokých škol.

Jenže i kdyby Rusnokova vláda stihla projednat a schválit Štysovu novelu a poslala ji do Sněmovny, není jisté, že ji poslanci schválí. S přenesením jmenovacích kompetencí na ministra mají problém členové možné koalice.

Černý Petr tak zůstane v rukou Zemana, stejně jako v situaci, kdyby nastoupila nová vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám