Hlavní obsah

Rozklad koalice? Lidovci zápas o zemědělství nevzdají, zní z KDU-ČSL

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Lidovce rozhodnutí šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky nedat jim ministerstvo zemědělství rozzlobilo. Naprostá většina oslovených členů celostátního výboru KDU-ČSL, který ve čtvrtek večer a možná až v noci rozhodne o další roli lidovců v budoucí vládě, v anketě Práva řekla, že pokud Sobotka nezmění názor, tak by do vlády jít neměli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, předseda Pavel Bělobrádek, místopředseda Marian Jurečka a místopředsedkyně Zuzana Roitová

Článek

Místopředsedkyně strany Klára Liptáková soudí, že jim koaliční partneři nenabídli důstojnou pozici. „Za těchto okolností budu hlasovat pro to, abychom nepřijímali vládní angažmá, protože nebudeme mít dostatek prostoru pro prosazování našich priorit,“ řekla Právu.

Mezi lidovci rezonuje, že za rozhodnutím ČSSD stojí velkopodnikatel v zemědělství a šéf ANO Andrej Babiš.

„Dělá to na mě dojem, že vládu bude spíše řídit pan Babiš než pan Sobotka. Důvody, proč by neměl náš předseda řídit resort zemědělství, který na to má patřičné vzdělání, mi připadají zástupné,“ řekla Právu europoslankyně a místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová.

Podle ní je smutné, že se k nim potenciální partneři chovají jako k méněcennému kolegovi. „Když nechtějí akceptovat naši jedinou prioritu, tak je potom otázka, jakou roli by KDU hrála ve vládě,“ dodala.

Šéf pražských lidovců Jan Wolf je opatrnější. Právu řekl, že musí zvážit i důsledky případného nevstoupení do vlády.

„Položit vládu by byl nesmysl, ale musíme si zachovat své priority. Je důležité, abychom chránili malé a střední zemědělce,“ podotkl.

Místopředseda klíčového lidoveckého regionu – jihomoravské organizace KDU-ČSL – Roman Celý Právu řekl, že bude prosazovat usnesení na zemědělství trvat.

„Nelíbí se mi, že ČSSD a ANO argumentují církevními restitucemi. Jsme snad nějací zločinci, kteří budou rozdávat pole a lesy? To mě uráží. Stejně bych mohl tvrdit, že existuje dohoda mezi ČSSD a ANO, proč ovládnout tento resort,“ zlobil se Celý.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám