Hlavní obsah

O bílých Vánocích můžeme opět jen snít. Obleva přichází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Já sním o Vánocích bílých,“ slyšíme touto dobou takřka bez ustání z reproduktorů každého supermarketu. Z předpovědi meteorologů vyplývá, že u snění zůstane i letos. Od západu míří do České republiky frontální oblačnost, která přinese dešťové srážky a vyšší teploty. Dobrá zpráva je, že se tak rozruší trvající inverze a pročistí se vzduch.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ve čtvrtek odpoledne se k nám od západu začne nasouvat brázda nízkého tlaku vzduchu, přibývat bude frontální oblačnost,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. „Během noci a rána se mohou hlavně v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji vyskytnout srážky mrznoucí, takže hrozí ledovka,“ upozornila řidiče.

V pátek bude zataženo až oblačno frontální oblačností, během odpoledne budou od západu přibývat srážky. „Bude se jednat o déšť, na horách by mělo ještě sněžit,“ podotkla Honsová. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 stupni.

Hezkého dne bychom měli využít v sobotu, kdy má být polojasno nebo skoro jasno. Po ránu se objeví mrznoucí mlhy. Ranní teploty klesnou na 0 až -4 stupně a bude se tvořit náledí. Odpoledne už rtuť teploměru vystoupá nad nulu, bude se pohybovat v rozmezí 1 až 5 stupňů.

Zatímco teploty budou v dalších dnech stoupat, charakter počasí neslibuje žádné krásné dny. V neděli i v pondělí bude zataženo až oblačno s občasnými přeháňkami. Na vrcholcích hor budou ještě sněhové. V neděli po ránu teploměry ukážou 1 až -3 stupně, odpoledne 2 až 6 stupňů. V pondělí po ránu to bude 3 až -1, zatímco denní maxima vyšplhají na 3 až 7 stupňů.

Vánoční obleva zlikviduje sníh

Přestože v těchto dnech ještě připadne na horách nějaký sníh, obleva, která přijde o vánočních svátcích, jej zlikviduje. Uměle nasněžený technický sníh bude zřejmě mokrý, takže lyžaři si budou muset počkat na příznivější podmínky.

Vánoce tedy letos opět bílé nebudou. „Poslední bílé Vánoce byly v roce 2010, předtím to bylo v letech 2000, 2001 a 2003,“ upřesnila Honsová.

Letos podle ní bude pršet, teploty půjdou nahoru, na Štěpána může být až 10 stupňů. Vloni bylo ještě tepleji, rtuť se vyšplhala až na jarních 12 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám