Hlavní obsah

Čunek: Babiš není nepřítel, ale chceme ho ochránit před pokušením

Právo, dan

Hnutí ANO Andreje Babiše může podle lidoveckého senátora Jiřího Čunka změnit poměry v České republice k lepšímu. Jak ale řekl v rozhovoru pro Právo, KDU-ČSL je zárukou, že zemědělství bude ve správných rukách. Lidovci ve středu potvrdili svůj jasný zájem o resort zemědělství, což kvůli odporu ČSSD a ANO zkomplikovalo vyjednávání o případné koaliční vládě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Měla by jít lidová strana do vlády, aniž by získala resort zemědělství?

Já jsem na nedělním celostátním výboru navrhl usnesení, abychom požadovali resort zemědělství. Takže po mně nemůžete chtít, abych změnil názor.

Jak hodnotíte to, že vám ANO a ČSSD zemědělství nechtějí dát? Třeba jako výsměch menší straně?

Určitě to jako výsměch nepovažuji. Beru to jako jejich jasný zájem mít zemědělství, protože mají zájem o několik miliard, které směřují do zemědělství z Evropské unie. A část budou směřovat i do firem, které má v portfoliu Andrej Babiš. A my bychom neměli z důvodů zachování určité rovnováhy, pokud zemědělství nedostaneme, do koalice chodit.

Takže si myslíte, že Babiš lidovce na zemědělství nechce, aby nekazili jeho plány?

Andrej Babiš není nepřítel, já jsem jeho vysoké skóre ve volbách uvítal, protože si myslím, že může změnit poměry v ČR k lepšímu, když bude dělat to, co říká. Lidovci s ním mohou o zemědělství diskutovat a budou zárukou, že bude zemědělství děláno spravedlivým způsobem.

My chceme Andreje Babiše ochránit před ním samým. Ale v tom dobrém slova smyslu, aby nepodlehl pokušení prosazovat svůj vliv víc, než je zdrávo. Navíc pokud budeme mít resort, v kterém mají partneři zájem, tak budou mít důvod nás brát vážně a jednat s námi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám