Hlavní obsah

Za chyby v tendru dostalo vnitro půlmiliónovou pokutu

Aktualizováno

Kvůli chybám v zakázce na IT služby, které souvisejí s výplatou sociálních dávek, dostalo ministerstvo vnitra od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) půlmiliónovou pokutu. Ve středu o tom informoval mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Úřad současně vydal zákaz plnění smlouvy, a to s okamžitou platností.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

ÚOHS se případem zabýval opakovaně. Původně mělo za chyby platit půlmiliónovou pokutu i ministerstvo práce a sociálních věcí. Předseda ÚOHS Petr Rafaj resortu v aktuálním rozhodnutí pokutu prominul. Ministerstvo vnitra v případu figuruje jako centrální zadavatel. Pokutě se může bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně.

Zákaz plnění dvou smluvních dodatků, které s výplatou dávek souvisejí, platí okamžikem doručení účastníkům řízení.

ÚOHS dosud tvrdil, že uzavřením dodatků překročila obě ministerstva rozsah předmětu plnění, jak byl vymezen v původní rámcové smlouvě.

Tendr hraje roli v policejním obvinění odvolaného náměstka ministra práce Vladimíra Šišky. Kriminalisté Šišku spolu s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem viní z podplácení, firmě OKsystem prý nabídli přidělení jiné, nejméně stomiliónové zakázky právě za stažení stížnosti u antimonopolního úřadu.

Ministerstvo práce pod někdejším vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) na nový systém neorganizovalo výběrové řízení, ale připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions. Česko ji má od roku 2008, uzavřelo ji ministerstvo vnitra jako centrální zadavatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám